Hoe leg je een laminaat vloer? Het leggen van laminaatvloeren is een populaire en kosteneffectieve manier om een kamer een nieuwe uitstraling te geven. Het proces vereist echter nauwkeurigheid en aandacht voor detail om een duurzame en aantrekkelijke vloer te creëren. In dit artikel worden essentiële stappen besproken, beginnend bij de voorbereiding van de ondervloer, het leggen in een hoek, het gebruik van specifiek gereedschap, zoals laminaatsnijders, het volgen van patronen, de keuze tussen kliklaminaat en het snelkliksysteem, en het omgaan met obstakels zoals deurposten en leidingen. Deze gids biedt waardevolle inzichten om met succes laminaatvloeren te installeren en te genieten van een stijlvolle en duurzame ruimte.

Stap 4: Wild Verband Vervolg door de tweede rij laminaatplanken te leggen, waarbij je begint met het afgezaagde deel van de laatste plank uit de eerste rij. Dit zorgt ervoor dat de naden tussen de rijen steeds verspringen. De eerste plank van de nieuwe rij mag niet korter zijn dan 30 cm. Als dat wel het geval is, zaag dan een nieuwe plank doormidden en begin met deze twee stukken.

Voor een strakke uitstraling van je laminaatvloer kun je een specifiek patroon volgen: begin de eerste rij met een derde van een volledige plank, de tweede rij met een hele plank en de derde rij weer met een derde van een hele plank. Herhaal dit patroon om te voorkomen dat de vloer er rommelig uitziet, maar houd er rekening mee dat dit meer zaagverlies met zich meebrengt. Zaagverlies verwijst naar de stukken laminaat die verloren gaan bij het op maat maken van de vloer, wat resulteert in een hogere hoeveelheid benodigd laminaat.

Stap 5: Verschillende Legsystemen De werkwijze kan variëren afhankelijk van het type laminaat. Er zijn verschillende legsystemen, zoals kliklaminaat en het snelkliksysteem:

 • Kliklaminaat: Verbind de planken door de lange zijden onder een hoek van 45 graden in elkaar te schuiven en klik ze vast. Gebruik een slagblokje om de planken strak tegen elkaar te krijgen zonder de toplaag te beschadigen.
 • Snelkliksysteem: Bij dit systeem klik je de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vast, aan de kant met het blauwe stripje. Let op dat je hier geen hamer of slagblokje gebruikt. De nieuwe delen kunnen eenvoudig in elkaar worden geklikt.

Stap 6: Profielaftaster In elke kamer zijn er vaak obstakels zoals deurposten en leidingen. Deze kun je markeren met een profielaftaster. Plaats de profielaftaster tegen het obstakel, zodat de verschuifbare naalden de vorm overnemen. Teken deze vorm vervolgens met een potlood op de plank en zaag deze uit. Zorg ervoor dat er altijd een speling van 1 cm is tussen het laminaat en de deurpost of leiding.

Stap 7: Niet-haakse hoeken Niet-haakse hoeken kun je aanduiden met een zwaaihaak. Draai de fixeerschroef een slag los, plaats de handgreep van de zwaaihaak tegen de ene muur en draai het blad tegen de andere muur. Draai de fixeerschroef vast en neem de hoek over op de plank.

Stap 8: Afwerking bij leidingen Als er leidingen door een laminaatplank lopen, zaag je de plank door ter hoogte van het midden van de leiding. Teken op beide uiteinden de halve diameter van de leiding af en zaag deze uit. Breng wat lijm aan op de kopse kant van de plank en plaats deze.

Stap 9: Laatste rij laminaatplanken De laatste rij laminaatplanken moet in de breedte op maat worden gemaakt. Plaats de plank die je wilt inkorten bovenop de een-na-laatste rij laminaat die je zojuist hebt gelegd. Leg een tweede plank hier bovenop en duw deze tegen de muur, met behulp van afstandhouders. Teken de rand van de tweede plank af op de eerste plank en zaag deze op maat. Vervolgens kun je deze plank schuin in het profiel klikken.

Stap 10: Moeilijk bereikbare plaatsen Als de laatste plank onder een radiator komt te liggen en er weinig ruimte is om deze goed aan te schuiven, kun je een slagijzer gebruiken. Haak het slagijzer achter de afgezaagde kant en tik de plank met een hamer in de juiste positie

Hoe leg je een laminaat vloer?
Hoe leg je een laminaat vloer?

Conclusie

Een goede voorbereiding, aandacht voor details en het juiste gereedschap zijn essentieel bij het leggen van laminaat. Het begint met de keuze van de juiste ondervloer, gevolgd door het zorgvuldig leggen van de planken in wild verband. De gebruikte legsystemen, zoals kliklaminaat en snelkliksysteem, vereisen specifieke aandachtspunten. Daarnaast is het nauwkeurig aftekenen en zorgvuldig zagen van planken cruciaal, vooral bij obstakels. Tot slot, bij de afwerking, moeten zelfs moeilijk bereikbare plekken worden aangepakt. Het resultaat is een prachtige laminaatvloer die jarenlang plezier en comfort biedt.

Veelgestelde vragen over merken van PVC-vloer?

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over over wat zijn de merken PVC vloeren?

 1. Waarom is het belangrijk om in een hoek te beginnen bij het leggen van laminaat?

  Het is essentieel om in een hoek te beginnen bij het leggen van laminaat, omdat dit een goede basis legt voor een gelijkmatige en stabiele vloerinstallatie.

 2. Welk gereedschap is het beste voor het nauwkeurig afzagen van laminaatplanken?

  Voor het nauwkeurig afzagen van laminaatplanken is een laminaatsnijder de beste keuze, omdat deze het mooiste resultaat oplevert zonder de toplaag te beschadigen.

 3. Wat zijn de voordelen van het volgen van een patroon, zoals wild verband, bij het leggen van laminaat?

  Het volgen van een patroon zoals wild verband zorgt voor een aantrekkelijke en gevarieerde uitstraling van de vloer, terwijl het de naden tussen de rijen laminaatplanken verplaatst voor extra stabiliteit.

 4. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen kliklaminaat en het snelkliksysteem bij het leggen van laminaat?

  Kliklaminaat vereist dat je de planken onder een hoek van 45 graden in elkaar klikt en ze vastzet, terwijl het snelkliksysteem vereist dat je de kopse kant met je vingers aan de vorige plank vastklikt, zonder hamer of slagblokje.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *