Indien u van plan bent om zelf een PVC vloer te leggen, is een goede voorbereiding van essentieel belang. Een van de eerste stappen is het overwegen of uw vloer geëgaliseerd moet worden. Zorg ervoor dat het oppervlak volledig vlak is. Als er hoogteverschillen van meer dan 4 mm tussen verschillende delen van de vloer zijn, is het raadzaam om eerst de ondergrond te egaliseren. Kleinere oneffenheden kunnen meestal worden opgelost met behulp van een geschikte ondervloer. Lees hier alles over “Hoe moet je een PVC vloer leggen?”.

Het verschil tussen een klik en plak pvc

Het cruciale verschil tussen klik- en plak-PVC ligt in de installatiemethode, wat meteen veel zegt over de complexiteit van het leggen van de vloer. De term “klik-PVC” geeft al aan hoe deze vloer wordt geïnstalleerd, namelijk door middel van een klikverbinding. Aan de andere kant vereist plak-PVC een andere aanpak, waarbij de stroken als het ware op de basisvloer worden geplakt. Hoewel dit op het eerste gezicht wellicht eenvoudig lijkt, blijkt in de praktijk dat het leggen van plak-PVC vaak verrassend uitdagend kan zijn.

Hoe leg je een plak PVC vloer?

hoe moet je een pvc vloer leggen
Hoe moet je een PVC vloer leggen?

Tekst

Een PVC vloer egaliseren

Het egaliseren van de vloer vereist vaak gespecialiseerde vaardigheden. Aangezien PVC vloeren extreem dun zijn en zelfs de kleinste oneffenheid voelbaar en zichtbaar kan zijn, is het aanbevolen om het egaliseren aan een ervaren specialist over te laten, zoals Vloer&Raam. Dit garandeert een vlekkeloze ondergrond en laat je optimaal genieten van je nieuwe PVC vloer. Als je al kiest voor de expertise van een specialist, overweeg dan ook om het plaatsen van de vloer aan hen toe te vertrouwen. Dit vergroot de kans op een elegant eindresultaat.

Klik PVC voor doe-het-zelvers

Ben je een enthousiaste doe-het-zelver? Dan is klik PVC wellicht de beste keuze voor jou. Deze variant is bij uitstek geschikt voor mensen die graag zelf aan de slag gaan en kan je aanzienlijke installatiekosten besparen. Het is echter van belang om enkele belangrijke punten in gedachten te houden wanneer je met klik PVC werkt. De basisvloer moet ook bij klik PVC redelijk egaal zijn. Hoewel kleine oneffenheden minder kritisch zijn dan bij plak-PVC, is een goede basis nog steeds essentieel. Als je twijfelt over je ondervloer, aarzel dan niet om advies in te winnen bij de deskundigen van Vloer&Raam in jouw regio.

Een waardevolle tip: laat je nieuwe vloer minstens 48 uur acclimatiseren in de nieuwe ruimte. Hierdoor komt jouw vloer optimaal tot zijn recht. Bent u benieuwd naar waarom je een PVC acclimatiseert? Bekijk het volgende artikel: Waarom een PVC vloer acclimatiseren?

Stappenplan pvc vloer egaliseren

Bent u van plan om de vloer te egaliseren met egalisatiemortel? Vloer&Raam helpt u graag om uw werk te verbeteren! Bekijk het stappenplan (3 stappen) voor het egaliseren van uw vloer.

#1: Het voorbereidingswerk

Bereken de ruimte waar u de vloer wilt gaan leggen. Bereken vervolgens hoeveel egalisatiemortel u nodig heeft op basis van de gegevens op de verpakking. Koop in plaats daarvan een of twee zakken meer dan u denkt nodig te hebben, zodat u zeker genoeg heeft. Verwijder vervolgens stof van de vloer. Dicht alle gaten en scheuren af ​​met kit om te voorkomen dat het egaliseermiddel lekt. Breng vervolgens een geschikte primer aan.

#2: Egaline maken

Leeg de egalisatiemortel in een bak en voeg de voorgeschreven hoeveelheid water toe. Zorg dat u alles exact uitvoert: De mengverhouding moet goed zijn om het product goed te laten werken. Gebruik een blender om het product goed te mengen. PS: Het is belangrijk dat er geen klontjes in zitten.

#3: Uw vloer egaliseren

Begin in de verste hoek en vul het. Gebruik een egalisatiekam om het in de hoek te verdelen. Giet vervolgens een nieuwe hoeveelheid op de grond en probeer het goed te verdelen. Controleer of de dikte goed is en voltooi indien nodig het egaliseren. Als u de juiste dikte heeft, blijf doorgaan naar achteren. Ga door totdat u alles heeft bedekt. Op de verpakking staat aangegeven hoe lang het nodig heeft om te drogen voordat u verder kunt gaan.

Als u de PVC-vloer niet plakt, heeft u een ondervloer nodig (als er geen geïntegreerde ondervloer vastzit aan de PVC-vloer). Hieronder vindt u informatie over welke pvc klik ondervloer u zou kunnen gebruiken en hoe u een pvc klik ondervloer zelf kunt leggen.

Hoe leg je een PVC klik vloer?

Stap 1: De eerste rij leggen van een PVC vloer

Begin met het plaatsen van de PVC vloer in de hoek van de kamer en schuif deze naar de muur. Het is belangrijk om een ​​speling van 7 tot 10 mm te laten tussen het PVC en de muren. Dit geeft de vloer ruimte om te werken. Snijd de volgende rand in de lengte door met een stanley mes. Klik vervolgens deze PVC vloer in de vorige strook. Ga door totdat u de eerste rij PVC heeft geplaatst.

Stap 2: De PVC planken inkorten

De laatste plank van ieder rij moet u inkorten. Leg de plank zoals hij straks op de vloer komt te liggen. Keer de plank daarna om zodat de linkerkant, rechts ligt. Plaats afstand blokjes en teken nu de plank af.  Teken de lijn op de bovenkant van de plank en snijd de plank door met de bovenkant naar boven gericht.

Stap 3: De tweede rij leggen van een PVC vloer

Begin de tweede rij, met het reststuk van de vorige rij. Zo verspringt de vloer automatisch en dit geeft een mooi effect. Klik de stroken weer aan elkaar totdat de rij is afgelegd. Leg zo het PVC door de hele kamer.

Stap 4: Obstakels vermijden

Teken obstakels af op de plank met een winkelhaak of rolmaat. Hou hier ook rekening met circa 7mm afstand tussen het obstakel en pvc-planken. Zaag vervolgens de plank met een decoupeerzaag. Klik de plank hierna op zijn plek. U kunt de leidingen netjes afwerken met een rozet.

Stap 5: Vervelende hoekjes

Komt u lastige hoeken tegen? Teken deze dan af met een profielmal. Hou altijd rekening met de 7 tot 10 mm speling. Zaag met een decoupeerzaag de plank op maat en plaats afstandsblokjes.

Stap 6: De laatste rij leggen van een PVC vloer

De laatste plank moet u vaak in de lengte zagen. Hiervoor moet u de breedte van de laatste plank weten. Leg een PVC plank precies op de eennalaatste rij. Daarna schuift u een tweede plank tegen de muur. Teken nu af langs de rand van de bovenste plank. Zaag dan de plank af met een decoupeerzaag. Plaats de laatste rij PVC en klik deze vast. Tik de plank weer vast met het aanslagijzer en de hamer als dat nodig is. Om de vloer helemaal af te maken, kunt u ook plinten en profielen plaatsen.

Uw PVC vloer laten leggen door Vloer&Raam?

Met ons stappenplan legt u eenvoudig zelf een PVC-vloer. Wilt u toch hulp van professionals? Dat is mogelijk door Vloer&Raam in te schakelen. Als u contact opneemt met ons ontvangt u binnen 24 uur een offerte op maat.

 • Geen onverwachte kosten
 • Uw vloer gelegd door een vakman
 • Maak een afspraak wanneer het u uitkomt
 • Scherpe prijzen
 • Garantie op het plaatsen van een vloer

Conclusie

Het belangrijkste verschil tussen klik-PVC en plak-PVC ligt in de installatiemethode. Klik-PVC wordt geïnstalleerd met behulp van een klikverbinding en is geschikt voor doe-het-zelvers, terwijl plak-PVC op de basisvloer wordt geplakt en vereist dat de ondervloer volledig glad is, wat vaak gespecialiseerde vaardigheden vereist. Wilt u meer informatie over PVC vloeren? Kom langs in onze filiaal te Alkmaar of Amersfoort.

Veelgestelde vragen over hoe je een PVC vloer legt?

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over hoe je een PVC vloer legt?

 1. Hoe bereid ik de ondervloer voor op het leggen van een PVC vloer?

  Voordat je een PVC vloer legt, moet je ervoor zorgen dat de ondervloer schoon, droog en volledig glad is. Verwijder stof en vuil, vul gaten en scheuren met geschikte kit en breng indien nodig een geschikte primer aan om de hechting te verbeteren.

 2. Wat is het verschil tussen klik-PVC en plak-PVC, en welke is geschikter voor doe-het-zelvers?

  Klik-PVC heeft een klikverbinding en is geschikter voor doe-het-zelvers omdat het eenvoudiger te installeren is. Plak-PVC wordt rechtstreeks op de basisvloer geplakt en vereist meer voorbereiding en vaardigheden, waardoor het beter geschikt is voor professionals.

 3. Hoe snijd ik PVC planken op maat en hoe ga ik om met obstakels en hoeken?

  PVC planken kunnen worden ingekort met een decoupeerzaag. Bij obstakels en hoeken teken je de benodigde afmetingen af, houd je rekening met een speling van 7-10 mm en zaag je de plank op maat voordat je deze plaatst.

 4. Heb ik een ondervloer nodig bij het leggen van PVC?

  Als de PVC-vloer geen geïntegreerde ondervloer heeft, heb je een aparte ondervloer nodig om de vloer te egaliseren en te isoleren. Zorg ervoor dat de ondervloer geschikt is voor PVC-vloeren.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *