Tijdens het leggen is het soms nodig om laminaatplanken op maat te zagen. Dit kan een uitdaging lijken, maar met de juiste gereedschappen en technieken is het prima zelf te doen. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je laminaat kunt snijden, met handige tips en tricks om je te helpen.

Benodigdheden

Om laminaat te snijden heb je de volgende materialen nodig:

  • Laminaatsnijder: Dit is een handig hulpmiddel speciaal ontworpen voor het snijden van laminaat. Het is relatief goedkoop en eenvoudig te gebruiken.
  • Afkortzaag: Een afkortzaag is een precisie zaag die nauwkeurige rechte zaagsneden maakt. Dit is een goede optie als je veel laminaatplanken op maat moet zagen.
  • Handzaag: Een handzaag is een goedkope optie, maar het is moeilijker om hiermee rechte zaagsneden te maken. Kies voor een zaag met fijne tanden om splinteren te voorkomen.
  • Potlood: Om de zaaglijn af te tekenen.
  • Winkelhaak: Om nauwkeurige hoeken te meten.
  • Meetlint: Om de planken op te meten.
  • Stofkap: Om te voorkomen dat je stof inademt.

Stappenplan voor het snijden van laminaat

Dit stappenplan helpt je om het snijden van laminaat op een eenvoudige en nauwkeurige manier aan te pakken.

1. Meet de plank op

Kijk eerst hoe lang de plank moet zijn die je gaat gebruiken. Bedenk dat de planken een beetje over elkaar heen moeten vallen en dat ze niet helemaal tegen de muur aan moeten liggen. Neem dus de maat van de ruimte waar de plank moet komen, maar trek er een klein beetje van af voor de ruimte aan de rand.

2. Teken de zaaglijn

Pak een potlood en een rechte hoek (winkelhaak) om precies aan te geven waar je gaat snijden. Houd de winkelhaak tegen de plank en trek met je potlood een rechte lijn. Dit wordt je leidraad waarlangs je gaat snijden.

3. Het snijden van het laminaat

  • Zet de plank in de laminaatsnijder met de lijn die je net getekend hebt precies onder de snijgeleider.
  • Duw nu de hendel van de snijder naar beneden zodat de plank langs de lijn doorgesneden wordt.

4. Een goede afwerking

Soms zijn er scherpe randjes na het snijden. Die kun je weghalen door zachtjes met schuurpapier over de randjes te gaan. Haal daarna een borstel of doek langs de gesneden kant om het laatste stof weg te halen.

Met deze stappen moet het snijden van laminaat voor iedereen te doen zijn. Veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *