Kurkvloeren zijn populair dankzij hun natuurlijke uitstraling, warme karakter en geluiddempende eigenschappen. Maar wist je dat je deze prachtige vloer ook zelf kunt leggen? Met een beetje handigheid en ons stappenplan is het een klus die je prima zelf kunt klaren.

Is zelf een kurkvloer leggen moeilijk?

De moeilijkheidsgraad van het leggen van een kurkvloer hangt af van het type vloer dat je kiest. Klikkurkvloeren zijn het meest eenvoudig te leggen, dankzij het handige kliksysteem. Plakkurkvloeren vergen iets meer precisie omdat ze met lijm worden verlijmd.

Ben je een beginner? Dan is een klikkurkvloer zeker aan te raden. Met de juiste voorbereiding en ons stappenplan leg je deze vloer in een mum van tijd.

Stap 1: Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat, is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Zorg voor de volgende zaken:

 • Kurkvloer: Kies de gewenste dikte, afwerking en legmethode (verlijmd of zwevend).
 • Ondervloer: De ondervloer moet vlak, schoon en droog zijn. Gebruik een ondervloer die geschikt is voor de legmethode van je kurkvloer.
 • Lijm: Kies de juiste lijmsoort voor de door jou gekozen ondervloer en kurkvloer.
 • Gereedschap: Je hebt onder andere nodig: een stanleymes, hamer, rolmaat, waterpas, afstandshouders en lijmkam.

Stap 2: De ondervloer plaatsen

Zorg ervoor dat de ondervloer vlak, schoon en droog is. Is de ondervloer niet egaal? Egaliseer deze dan met een egalisatiemiddel. Plaats vervolgens de ondervloer volgens de instructies van de fabrikant.

Stap 3: De kurkvloer uitleggen

Laat de kurkvloer acclimatiseren in de ruimte waar je hem wilt leggen. Breng de lijm aan op de ondervloer volgens de instructies van de fabrikant. Plaats de kurkplanken rij voor rij en zorg voor een goede voegverdeling. Gebruik afstandshouders om de nodige voegen te creëren.

Stap 4: Afwerking

Laat de lijm volledig drogen volgens de instructies van de fabrikant. Na het drogen kun je de vloer afwerken met een kurkbeschermer. Dit beschermt de vloer tegen vuil en slijtage.

Tips

 • Werk secuur: Neem de tijd en zorg voor een nette afwerking.
 • Vraag hulp: Ga je voor een verlijmde kurkvloer? Dan is het verstandig om iemand te vragen om je te helpen met het leggen van de planken.
 • Bekijk instructievideo’s: Er zijn online tal van instructievideo’s te vinden die je stap voor stap meenemen door het legproces.

Extra informatie

 • Kurkvloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes, afwerkingen en legmethodes.
 • De meest gebruikte legmethodes zijn verlijmd en zwevend.
 • Kurkvloeren zijn duurzaam, milieuvriendelijk en bieden goed geluids- en warmte-isolatie.
 • Kurkvloeren zijn relatief eenvoudig te onderhouden.

Conclusie

Met een beetje handigheid en ons stappenplan kun je zelf een prachtige kurkvloer leggen. Kurkvloeren zijn een duurzame en milieuvriendelijke keuze voor iedere woning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *