Kan laminaat over tegels zonder de tegels te verwijderen?

Laminaat is een populaire vloerbedekking vanwege de warme uitstraling, het eenvoudige onderhoud en de lage kosten. Maar wat als je al een tegelvloer hebt? Is het mogelijk om laminaat over tegels te leggen zonder de tegels te verwijderen? In deze blog bespreken we alle aspecten die je moet overwegen.

Kan laminaat over tegels?

Ja, in de meeste gevallen is het mogelijk om laminaat over tegels te leggen zonder de tegels te verwijderen. Dit bespaart je tijd, geld en zware arbeid. Echter, er zijn enkele belangrijke voorwaarden waaraan de tegelvloer moet voldoen:

 • Vlakheid: De tegelvloer moet vlak zijn. Oneffenheden, zoals losse tegels of diepe voegen, kunnen leiden tot een krakende of ongelijke laminaatvloer. Gebruik een waterpas om de vlakheid te controleren. Maximaal 3 mm hoogteverschil over 2 meter is acceptabel.
 • Stabiliteit: De tegelvloer moet stabiel zijn. Holle tegels of tegels die loszitten op de ondervloer kunnen ervoor zorgen dat het laminaat gaat kraken of breken. Zorg ervoor dat alle tegels goed vastzitten.
 • Schoonheid: De tegelvloer moet schoon en droog zijn. Stof, vuil of vetresten kunnen de hechting van de ondervloer beïnvloeden. Reinig de tegelvloer grondig met een geschikte reiniger.

Voordelen van laminaat over tegels:

 • Tijd besparen: Verwijderen van tegels is een tijdrovende en fysiek zware klus. Door laminaat over de tegels te leggen, bespaar je enorm veel tijd en energie.
 • Kosten besparen: Tegelverwijdering kan kostbaar zijn, zeker als je een professional inhuurt. Laminaat over tegels leggen is een stuk goedkoper.
 • Egaliseren niet nodig: Kleine oneffenheden in de tegelvloer worden opgevangen door de ondervloer, waardoor egaliseren niet nodig is.
 • Warmte en comfort: Laminaat voelt warmer aan dan tegels, wat zorgt voor een comfortabelere leefomgeving.
 • Geluidsisolatie: Laminaat dempt geluiden beter dan tegels, wat ideaal is in appartementen of ruimtes met veel echo.

Nadelen van laminaat over tegels:

 • Verhoogde vloerhoogte: Door de extra laag laminaat en ondervloer komt de vloer iets hoger te liggen. Dit kan een probleem zijn in ruimtes met krappe deuren of drempels.
 • Mogelijke oneffenheden: Grote oneffenheden of losse tegels kunnen doorheen het laminaat drukken. De tegelvloer moet dus vlak en stabiel zijn.
 • Vochtgevoeligheid: Laminaat is gevoelig voor vocht. In vochtige ruimtes, zoals badkamers, is het af te raden om laminaat over tegels te leggen.

Let op je ondervloer

Een ondervloer is noodzakelijk om laminaat over tegels te leggen. De ondervloer egaliseert kleine oneffenheden, zorgt voor extra comfort en geluidsdemping. Kies voor een ondervloer die geschikt is voor laminaat en tegels.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/
Mijn naam is Sanne de boer en ik ben content specialist bij Vloer&Raam Alkmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *