Is laminaat waterdicht te maken?

Laminaat is een populaire vloerbedekking vanwege de warme uitstraling, het eenvoudige onderhoud en de lage kosten. Maar wat als je al een tegelvloer hebt? Is het mogelijk om laminaat over tegels te leggen zonder de tegels te verwijderen? In deze blog bespreken we alle aspecten die je moet overwegen.

Is laminaat waterdicht te maken? De korte Antwort is: nee, niet helemaal. Laminaat is opgebouwd uit lagen MDF of HDF, die gevoelig zijn voor vocht. Water kan tussen de voegen of in de kern van de planken dringen, waardoor ze opzwellen en kromtrekken.

Waterbestendig vs. waterdicht

Er bestaat wel waterbestendig laminaat. Dit type laminaat heeft een speciale toplaag die waterafstotend is. De naden zijn ook beter afgedicht, waardoor vocht minder snel binnendringt. Waterbestendig laminaat is geschikt voor vochtige ruimtes zoals de keuken of badkamer, maar is niet bestand tegen langdurige blootstelling aan water.

Soorten laminaat en hun waterbestendigheid

  1. Traditioneel laminaat: Dit type is niet waterdicht en kan al bij kleine hoeveelheden vocht zwellen en beschadigen. Vermijd traditioneel laminaat in vochtige ruimtes zoals de badkamer, keuken of kelder.
  2. Waterbestendig laminaat: De toplaag is voorzien van een speciale coating die waterafstotend is. Dit type is geschikt voor vochtige ruimtes, maar langdurige blootstelling aan water dient te worden vermeden.

Laminaat zo waterdicht mogelijk maken: tips en tricks

Er zijn verschillende manieren om laminaat beter bestand te maken tegen water:

  • Kies voor waterbestendig laminaat.
  • Zorg voor een correcte plaatsing. Gebruik een ondervloer met vochtwerende werking en laat voldoende ruimte tussen de vloer en de muren.
  • Behandel de naden met een waterdichte kit.
  • Dweil de vloer met een vochtige dweil, niet met een natte dweil.
  • Veeg morsingen onmiddellijk op.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/
Mijn naam is Sanne de boer en ik ben content specialist bij Vloer&Raam Alkmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *