PVC vloer schoonmaken

Na verloop van tijd kan de glans van een PVC vloer dof worden. Dit kan komen door slijtage, vuil of verkeerd schoonmaakmiddel. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de glans van je PVC vloer terug te krijgen.

De oorzaken van een doffe PVC vloer

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot een doffe PVC vloer:

  • Slijtage: Door intensief gebruik, met name in drukbezochte gebieden, kan de toplaag van de vloer slijten. Dit kan resulteren in een doffe uitstraling.
  • Vuil en vet: Vuil, stof en vet kunnen zich op de vloer afzetten en een doffe waas creëren.
  • Verkeerde schoonmaakmiddelen: Het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen kan de beschermlaag van de vloer aantasten en dofheid veroorzaken.
  • UV-straling: In direct zonlicht kan de kleur van de vloer verkleuren en dof worden.

Tips om de glans terug te krijgen

Om je PVC vloer weer glanzend te krijgen kun je hem eerst grondig reinigen met een milde vloerreiniger en goed uitgewrongen dweil. Vermijd het gebruik van schurende schoonmaakmiddelen om krassen te voorkomen. Na het reinigen kun je een specifiek voor PVC vloeren bestemd glansmiddel aanbrengen volgens de instructies op de verpakking. Regelmatig onderhoud en het direct schoonmaken van vlekken helpen de glans langer te behouden.

Hieronder lees je in stappen hoe je jouw PVC vloer weer een glans kunt geven.

1. Reinig de vloer grondig

De eerste stap is om de vloer grondig te reinigen. Gebruik hiervoor lauwwarm water en een mild schoonmaakmiddel, speciaal ontworpen voor PVC vloeren. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, zoals allesreiniger of chloor die de vloer kunnen beschadigen.

2. Verwijder hardnekkige vlekken

Heb je last van hardnekkige vlekken? Gebruik dan een speciale vlekverwijderaar voor PVC vloeren. Volg altijd de instructies op de verpakking om de vloer niet te beschadigen.

3. Polish de vloer

Om de glans te herstellen kun je de vloer polijsten met een speciale PVC vloerpolish. Breng de polish aan volgens de instructies op de verpakking en gebruik een zachte doek om de vloer op te poetsen.

4. Bescherm de vloer

Om de glans te behouden, is het belangrijk om de vloer te beschermen tegen vuil, krassen en UV-straling. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld schoonloopmatten bij de buitendeuren, plaats viltjes onder meubels en vermijd direct zonlicht op de vloer.