PVC-vloeren winnen aan populariteit in Nederland, maar de keuze tussen klik PVC en plak-PVC kan verwarrend zijn. PVC vloeren, de opvolgers van laminaat, bieden duurzaamheid met minimale kans op krassen of deuken. Ze zijn verkrijgbaar in diverse ontwerpen en texturen voor een natuurlijke uitstraling, ideaal voor vochtige ruimtes dankzij de afwezigheid van hout. Maar wat is beter: Klik of plak PVC vloer?

PVC vloeren kunnen strak tegen muren en plinten worden geïnstalleerd, zijn onderhoudsarm en geluiddempend. Meestal hebben ze een glasvlieslaag voor stabiliteit, waardoor uitzetting bij temperatuurschommelingen wordt geminimaliseerd.

klik PVC en plak PVC zijn veelgebruikte installatieopties. klik PVC, vergelijkbaar met laminaat, vereist meestal geen egalisatie van de ondergrond. Plak PVC daarentegen wordt direct op de betonnen vloer gelijmd, wat soms wel egalisatie vereist. Plak-PVC kan echter sneller opwarmen in ruimtes met vloerverwarming vanwege de directe bevestiging.

Beide soorten PVC vloeren delen voordelen zoals duurzaamheid, waterbestendigheid, geschiktheid voor vloerverwarming en realistische houtachtige uitstraling.

Hoe verschilt een plak PVC vloer van een klik PVC vloer en welke optie kan je kiezen?

Vloer&Raam Alkmaar

De PVC vloer wordt steeds bekender in Nederland, toch krijgen we nog vaak de vraag wat nu precies het verschil is tussen een klik en plak pvc vloer.

Om te beginnen is een PVC vloer eigenlijk de opvolger van laminaat. Het voordeel is dat de PVC vloer een sterke slijtlaag heeft die jaren mee gaat terwijl er nauwelijks krassen of deuken inkomen. Daarnaast is het verkrijgbaar in honderden verschillende designs en voelbare structuren waardoor het een natuurlijke uitstraling heeft. PVC vloeren zijn ook zeer geschikt voor vochtige ruimtes omdat er geen hout in zit verwerkt zoals in laminaat of parket.

Daarnaast kunnen plak PVC vloeren strak tegen de muur of plint worden gemonteerd. PVC vloeren zijn eenvoudig schoon te maken, zijn zeer hygiënisch en gemakkelijk in onderhoud en zijn tevens zeer geluiddempend. Hiernaast zijn PVC vloeren volledig recyclebaar, en daarom ook zeer duurzaam. In de meeste PVC vloeren zit een glasvlies laag, ook wel een stabilisatielaag genoemd, hierdoor werkt de plank wat minder. PVC vloeren zijn verkrijgbaar in een plak of klik vorm, wat is nu precies het verschil en wat zijn de voor- en nadelen.

  • Wil je meer te weten komen over PVC-vloeren? Hier kunt u meer over PVC-vloeren lezen.

Klik PVC vloeren

Een klik PVC vloer maakt gebruik van een Uniclick verbinding, vergelijkbaar met laminaat, waardoor het legproces vrij eenvoudig is. De planken worden eenvoudig in elkaar geklikt zonder dat er lijm aan te pas komt. Onder de planken wordt meestal een ondervloer geplaatst, meestal een dunne folie. Vanwege de klik verbinding is een klik PVC plank over het algemeen dikker dan een plak PVC plank.

Plak PVC vloeren

Bij een plak PVC vloer wordt de dunne plank direct op de betonnen vloer gelijmd, zonder de noodzaak van een extra ondervloer. Het is cruciaal dat de ondergrond volledig glad en egaal is, aangezien eventuele kleine oneffenheden sterk zichtbaar worden wanneer de planken worden aangebracht. Daarom is het essentieel om de vloer vooraf te egaliseren met behulp van egaline. In het geval van een nieuwe betonnen ondergrond, zoals in nieuwbouwwoningen, volstaat meestal een egaliseerlaag van 3 mm. Echter, als er sprake is van ongelijkheden in de vloer, zoals lijmresten, ruwe plekken, groeven voor vloerverwarming of een bestaande tegelvloer, is het vaak noodzakelijk om een egalisatielaag aan te brengen van 6 mm om de vloer volledig vlak te maken.

Verschillen tussen klik en plak PVC vloeren

Het installeren van een plak PVC vloer is doorgaans complexer dan bij een klik PVC vloer, vanwege de noodzaak om eerst de ondervloer te egaliseren. In situaties waarin er vloerverwarming aanwezig is, kan plak PVC echter voordelen bieden, omdat het directer op de ondervloer wordt bevestigd. Hierdoor kan warmte sneller door de vloer stromen, waardoor de vloer eerder opwarmt in vergelijking met een klik PVC vloer, waarbij het iets langer kan duren voordat de warmte zich volledig verspreidt.

Kwalitatief gezien zijn er meestal geen significante verschillen tussen klik PVC en plak PVC vloeren. De keuze tussen hen hangt voornamelijk af van de installatievereisten en specifieke toepassingen. Wat de kosten betreft, kan het verschil in prijs tussen de twee opties over het algemeen gecompenseerd worden door de installatiekosten. klik PVC is meestal goedkoper als je zelf de installatie uitvoert, terwijl plak PVC vaak professionele installatie vereist, wat de totale kosten kan verhogen. Uiteindelijk kan de keuze tussen hen dus afhangen van de beschikbare installatiemogelijkheden en budgettaire overwegingen.

Belangrijke informatie over klik PVC vloeren

Klik PVC vloeren onderscheiden zich door hun handige verbindingssysteem, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor zelfinstallatie. Ze worden vaak aangeduid als doe-het-zelf PVC vloeren en concurreren stevig met laminaatvloeren. Wat wil je nog meer dan een vloer die volledig waterbestendig is en door jouzelf gelegd kan worden?

In de meeste gevallen is het egaliseren van de ondergrond niet nodig bij deze type vloeren. Gewoon de Rigid klik PVC vloer bestellen, en je bent klaar om aan de slag te gaan. De klik PVC vloeren zijn opgebouwd met een zogenaamde ‘rigid mineraal core’. Dit verwijst naar de tussenlaag van de vloerdelen, die bestaat uit een mix van steenmineralen en PVC. Hierdoor zijn de klik PVC vloerdelen behoorlijk stevig en niet erg buigzaam. Bovendien zijn ze dimensionaal stabiel, wat betekent dat ze weinig tot geen uitzetting of krimp vertonen bij wisselende temperaturen en luchtvochtigheid.

Zowel de collecties klik PVC als de tegel klik PVC zijn uitgerust met een handige Fastclick verbinding, waardoor je ze gemakkelijk en snel zelf kunt leggen. Dit betekent dat je geen specialist hoeft in te schakelen. Voor Visgraat klik PVC is er een speciale Unidrop klikverbinding ontworpen, die ook door doe-het-zelvers kan worden geïnstalleerd met behulp van een rubberen hamer en een corrigerende tik.

grijs visgraat pvc vloer
Wat is beter: Klik of plak PVC vloer?

Waarom de dikte van een PVC vloer ertoe doet

Het is tijd om een nieuwe vloer te overwegen. Je begint met een grondig onderzoek, bladert door woontijdschriften en surft het internet af op zoek naar de perfecte vloer. Uiteindelijk kom je uit bij PVC als je materiaalkeuze, vanwege zijn duurzaamheid, stevigheid en veelzijdigheid. Een uitstekende keuze. Nu is het echter belangrijk om te controleren of de dikte van de PVC-vloer geschikt is. Waarom is het noodzakelijk om de dikte van een PVC-vloer te controleren? Dit heeft directe invloed voor welke toepassingen deze het meest geschikt is.

Wat de populariteit van PVC vloeren verklaart

Wat is beter: Klik of plak PVC vloer?
Visgraat PVC vloer

Veel mensen staan voor de keuze: Een klik PVC vloer of een plak PVC vloer? Vaak is het onduidelijk welke van de twee de best oplossing biedt. Beide types hebben een aantal voor- en nadelen, vaak is de beste keuze ook afhankelijk van de situatie. Hieronder lichten wij de verschillen en voor- en nadelen toe, zodat u een keuze kunt maken.

Wat hebben plak en klik PVC gemeen:

  • Ze zijn vervaardigd uit duurzaam kunststof materiaal.
  • Beide typen vloeren zijn volledig waterbestendig.
  • PVC-vloeren zijn uitstekend geschikt voor installatie boven vloerverwarmingssystemen.
  • Ze bieden een realistische houtachtige uitstraling.

Conclusie

Kortom, PVC vloeren hebben de aandacht getrokken vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en aantrekkelijke eigenschappen. De keuze tussen klik PVC en plak PVC hangt af van de installatiebehoeften en persoonlijke voorkeuren. klik PVC biedt het voordeel van eenvoudige doe-het-zelfinstallatie, terwijl plak PVC vereist dat de ondergrond glad en geëgaliseerd is. Beide opties delen echter de voordelen van duurzaamheid, waterbestendigheid en realistische designs, waardoor PVC vloeren een aantrekkelijke keuze zijn voor veel verschillende toepassingen.

Veelgestelde vragen over klik en plak PVC vloeren

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over klik of plak PVC vloeren.

  1. Wat is het verschil tussen klik PVC en plak PVC vloeren?

    Klik PVC heeft een handige klikverbinding en is gemakkelijker zelf te installeren. Plak PVC wordt direct op de vloer gelijmd en vereist meestal egalisatie van de ondergrond.

  2. Zijn PVC-vloeren geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers?

    Ja, PVC-vloeren zijn volledig waterbestendig en daardoor ideaal voor vochtige ruimtes. Echter, leggen wij geen PVC vloeren in badkamers in verband met de risico’s.

  3. Kunnen PVC vloeren boven vloerverwarming worden geïnstalleerd?

    Ja, PVC-vloeren zijn uitstekend geschikt voor installatie boven vloerverwarmingssystemen.

  4. Zijn PVC vloeren milieuvriendelijk?

    Veel PVC vloeren zijn recyclebaar, waardoor ze als duurzaam kunnen worden beschouwd. Het is echter belangrijk om te kiezen voor PVC-vloeren van fabrikanten die milieuvriendelijke materialen en productieprocessen gebruiken.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *