Overweegt u een pvc vloer voor uw nieuwe woning? Een van de meest voorkomende onderwerpen zijn pvc vloeren. Dit onderwerp is redelijk snel te begrijpen, maar het kan lastiger worden als u termen hoort zoals LVP, LVT, EVP, EVT, et cetera. In dit artikel proberen we alles stap voor stap uit te leggen zodat u de juiste pvc vloer vindt en ook de verschillen weet tussen pvc en vinyl vloeren. Hiernaast praten we ook over de verschillen, voor-en nadelen en de gemiddelde installatiekosten. Lees meer in dit artikel over het onderwerp "Is een pvc vloer hetzelfde als vinyl?". Veel leesplezier!
Wat is een vinyl vloer?
Vinylvloeren is een soort veerkrachtige vloerbedekking die uitsluitend is gemaakt van polyvinylchloride. Andere materialen zoals glasvezel, hars en houtpoeders worden op verschillende manieren gemengd. Er zijn veel soorten vinylvloeren en alle vinylvloerproducten zijn vervaardigd in verschillende lagen, waardoor het een duurzaam, slijtvast en onderhoudsvriendelijk vloermateriaal is. De basislaag is een polyvinylkern aan de onderzijde, gevolgd door een geprinte patroonlaag en een transparante toplaag die de vloer beschermt tegen vocht en krassen. Het aantal lagen kan worden verhoogd naarmate er materiaal wordt toegevoegd om een harder vloermateriaal te krijgen.
Wat is een pvc vloer?
Pvc staat voor polyvinylchloride. Pvc is dus een polyvinylchloride vloer. Denkt u dat polyvinylchloride hetzelfde is als vinylvloeren? Het antwoord is ja! Pvc en kunststof vloeren zijn gemaakt van het zelfde materiaal. Polyvinylchloride is een veel voorkomende naam voor vloermaterialen en vinylvloeren is een verkorte naam of een andere naam. Laten we het herkennen. Het woord "vinylvloeren" is eenvoudiger dan het woord "polyvinylchloridevloeren".
Waarom zijn vinyl vloeren zo populair?
Ongetwijfeld zijn vinylvloeren een rage. Van vloerfabrikanten tot vloerinstallateurs tot huiseigenaren, iedereen houdt van vinyl. Vinylvloeren zijn erg populair omdat het een zeer goede en goedkope vloeroptie is. In tegenstelling tot hardhouten vloeren, zijn pvc vloeren krasbestendig en waterdicht, en hardhouten/parketvloeren verdubbelen de prijs per vierkante meter.
Naast duurzaamheid en een lange levensduur, stelt nieuwe technologie bedrijven in staat om pvc vloeren te produceren die eruitzien als echt hout of tegels. Het verschil tussen een kunststof vloer en een natuurlijk materiaal zoals keramiek of hout is moeilijk met het blote oog te zien. Huiseigenaren kunnen tegenwoordig mooie vinylvloeren installeren voor een deel van de kosten van het installeren van een hardhouten of parketvloer.
De verschillende soorten vinylvloeren
We begrijpen nu het verschil tussen pvc en vinylvloeren en nu zullen we ons best doen om de verschillende soorten vinylvloeren uit te leggen.
#1: Vinyl op rol
Vinyl op rol is het oudste type pvc vloer en wordt vanwege de goede eigenschappen vaak in keukens en badkamers geplaatst. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt het geleverd in grote opgerolde vellen die naar uw specifieke behoeften kan worden gesneden. Vinyl op rol is verkrijgbaar in verschillende designs en texturen en heeft een zachte, gewatteerde achterkant. Het vinyl wordt dienovereenkomstig gesneden en vaak op de vloer gelijmd.
#2: Pvc plankenvloeren
Vinyl op rol verliest terrein nu nieuwe soorten op de markt komen. Een van de nieuwere, maar meer populaire materialen zijn pvc plankenvloeren. Soms aangeduid als vinyl plankenvloeren. Dit komt door de individuele stukken die eruit zien als echt hout. Pvc planken hebben dezelfde patronen, texturen en kleuren als hardhoutenvloeren. Als u van stijlvolle, warme en comfortabele hardhouten vloeren houdt, maar een beperkt budget heeft, dan zijn pvc plankenvloeren misschien wel een goede optie voor u. Een relatief goedkope en mooie pvc vloer vind u hier. Harde kernplaten bieden een betere bodemondersteuning dan vinyl rollen en zijn ook nog is flexibel. Bij deze pvc vloeren kunt u, afhankelijk van uw behoeften (eventueel voor vloerverwarming), kiezen tussen verschillenden diktes en patronen.
#3: Pvc tegels
Pvc tegelvloeren, ook wel soms vinyltegels genoemd, zijn vergelijkbaar met pvc planken. Het enige verschil tussen een pvc plankenvloer en een pvc tegelvloer is het aanzien. Terwijl een pvc plankenvloer als afzonderlijke planken wordt verkocht, is een pvc tegelvloer verkrijgbaar als vierkante of rechthoekige platen en is vergelijkbaar met platen van keramiek en natuursteen. Sommige rechthoekige tegels hebben zelfs een houtpatroon. Net als hoogwaardige pvc planken, zijn pvc tegels verkrijgbaar in eenvoudige en rigoureuze opties. Deze pvc tegels kunnen worden geïnstalleerd met behulp van een kliksysteem of worden gelijmd aan de vloer.
Wat zijn de voordelen van een vinylvloer?
Vinylvloeren zijn niet voor niets populair. Laten we eens kijken naar enkele voordelen van pvc vloeren.
#1: De relatief lage prijs van de vinylvloer
Als u een klein budget heeft, zijn vinylvloeren een geweldige optie. Voor een fractie van de kosten van echt hardhout kunt u kunststofpanelen installeren die eruit zien als hardhouten vloeren, maar de voordelen heeft van vinylvloeren. Hiernaast zijn er ook uitstekende kunststof tegels die eruitzien als keramische of natuurstenen tegels.
#2: De montage van de vinylvloer
Met uitzondering van vinyl rollen (de zijkanten zijn lastig mooi te installeren), zijn vinylvloerproducten over het algemeen eenvoudig te installeren. Veel huiseigenaren hebben kunststof vloeren gelegd, vooral bij het vervangen van vloeren in kleinere delen van het huis.
#3: De duurzaamheid van de vinylvloer
Vinyl valt in de categorie veerkrachtige vloeren. Van kunststof kunt u jarenlang met zorg en gemak genieten. Door de coating is deze vloer bestand tegen vocht en krassen. Als u een druk gezin heeft, zult u merken dat vinylvloeren een waardevolle investering zijn. Deze prachtie pvc vloertegels zijn de perfecte keuze voor keukens, badkamers, wasruimtes, bijkeukens en zelfs kelders.
Wat zijn de nadelen van een vinylvloer?
De voordelen van een kunststof vloer overstijgen de nadelen. Laten we eens kijken naar de belangrijkste nadelen van vinylvloeren.
#1: Niet alle vinylvloeren zijn kwalitatief hoogwaardig
Vanwege de populariteit van vinylvloeren heeft de markt alle soorten vinylvloeren omarmd. Ook al zeggen fabrikanten wat anders, veel van deze producten zijn ondermaats. De waarheid is dat het voor consumenten heel gemakkelijk is om in frauduleuze handel te vervallen en slechte vinylvloeren te kopen. Daarom is het belangrijk om te weten wat een goede vinylvloer is.
#2: CO2-voetafdruk
Vinyl is niet het beste materiaal voor het milieu en kan problemen veroorzaken voor het milieu. Het voordeel is dat kunststof vloeren erg lang meegaan, waardoor u langer van deze vloer gebruik kunt maken. Echter, worden veel vinylvloeren tegenwoordig gerecycled.
Hoe lang gaan vinylvloeren mee?
Duurzaamheid is een belangrijk verkoopargument voor vinylvloeren. PVC-vloeren gaan doorgaans 10 tot 15 jaar mee totdat ze moeten worden vervangen. Maar om het langer mee te laten gaan, moet u kwaliteitsmaterialen kopen en er goed voor zorgen.
Naast de levensduur is de prijs een belangrijke factor om te overwegen bij het kopen van een nieuwe vinylvloer. Gemiddeld kost een pvc vloer tussen de 30 en 60 euro (of net wat goedkoper met de juiste pvc aanbieding). Installatiekosten lopen uiteen van honderen tot enkele duizende euro's. Dit ligt aan het oppervlakte en wat voor soort pvc vloer u heeft gekocht.
Wat is er slecht aan vinylvloeren? Zijn PVC-vloeren ongezond?
Ondanks alle positieve punten zijn er ook zorgen over PVC-vloeren. PVC- of kunststofvloeren zijn gemaakt van kunststoffen die vluchtige organische stoffen (VOS) bevatten. VOS zijn aanwezig in veel producten die we dagelijks gebruiken, en het is onmogelijk om alles te vermijden. Langdurige inademing van VOS kan het risico op ademhalingsproblemen bij kwetsbare mensen, zoals kinderen en ouderen, verhogen.
- Lees meer over dit onderwerp in het volgende artikel: Welke pvc vloeren zijn veilig?
Zijn vinylvloeren beter dan laminaat?
Als u op zoek bent naar een vloer, dan heeft u vast wel eens van laminaat gehoord. Zowel PVC als laminaat hebben hun voor- en nadelen. Vinyl is waterafstotend en is bijzonder hittebestendig, wat laminaatvloeren weer minder hebben. Vinyl daarentegen is niet de milieuvriendelijkste optie (ook al wordt het tegenwoordig gerecycled), maar daarintegen is laminaat gemaakt van natuurlijke materialen.
Conclusie
Winkelen voor kunststof vloeren kan een beetje ontmoedigend zijn voor nieuwe klanten. Omdat er weinig verschil zit tussen pvc-vloeren en vinylvloeren. Hopelijk heeft deze gids het proces wat makkelijker gemaakt.
Wilt u meer informatie over pvc vloeren (of andere informatie)? Dan kunt u op de knop hieronder klikken. Een specialist van Vloer&Raam helpt u graag! Hopelijk heeft u wat gehad aan deze "Is een pvc vloer hetzelfde als vinyl?" blog.