Kurkvloer

Een kurkvloer staat bekend om zijn natuurlijke uitstraling, warme karakter en uitstekende isolerende eigenschappen. Echter, komt er een moment dat je wellicht je kurkvloer wilt vervangen. Het verwijderen van een gelijmde kurkvloer kan een flinke klus lijken, maar met de juiste voorbereiding en aanpak is het zeker te doen. In deze blog bespreken we de stappen die je moet nemen om je gelijmde kurkvloer op een efficiënte en veilige manier te verwijderen.

Benodigdheden

 • Brede plamuurmes of schraapsteek
 • Koevoet of breekijzer
 • Stofzuiger met HEPA-filter
 • Water
 • Emmer
 • Spons
 • Afdekfolie
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Mondmasker

Voorbereiding

 1. Ruim de kamer op: Verwijder alle meubels en andere voorwerpen uit de kamer. Dek de vloer af met afdekfolie om de onderliggende vloer te beschermen tegen krassen en vuil.
 2. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het werken. Open ramen en deuren indien mogelijk.
 3. Bescherming: Draag een veiligheidsbril, handschoenen en een mondmasker om jezelf te beschermen tegen stof en kleine kurkdelen.

Stappenplan

 1. Verweken van de lijm: Maak de lijm onder de kurkvloer zacht door deze te bevochtigen met water. Je kunt hiervoor een spons gebruiken die je in warm water hebt gedoopt. Laat het water 15-30 minuten intrekken in de lijm.
 2. Verwijderen van de kurkvloer: Begin met het oplichten van een hoek van de kurkvloer met een plamuurmes of schraapsteek. Gebruik indien nodig een koevoet of breekijzer om de kurkvloer los te wrikken van de ondervloer. Ga hierbij voorzichtig te werk om schade aan de ondervloer te voorkomen.
 3. Verwijderen van lijmresten: Verwijder de achtergebleven lijmresten van de ondervloer met een plamuurmes of schraapsteek. Je kunt hiervoor ook een lijmverwijderaar op chemische basis gebruiken. Volg de instructies op de verpakking van de lijmverwijderaar nauwkeurig op.
 4. Schoonmaken van de ondervloer: Stofzuig de ondervloer grondig met een stofzuiger met HEPA-filter om alle lijmresten en kurkdelen te verwijderen. Maak de ondervloer vervolgens schoon met een vochtige doek.

Extra tips om eenvoudig je gelijmde kurkvloer te verwijderen

Verdeel de klus in kleinere stukken

Het kan handig zijn om de kurkvloer in kleinere stukken te snijden voordat je deze gaat verwijderen. Dit maakt het werk lichter en eenvoudiger.

Gebruik de juiste hulpmiddelen

Zorg dat je beschikt over de juiste hulpmiddelen, zoals een plamuurmes, schraapsteek, koevoet of breekijzer. Zo werk je efficiënter en voorkom je onnodig spierpijn.

Bescherm jezelf

Draag altijd een veiligheidsbril, handschoenen en een mondmasker tijdens het werk. Zo bescherm je jezelf tegen stof, lijmresten en kleine kurkdelen.

Ventileer goed

Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar je werkt. Zo voorkom je dat je te lang wordt blootgesteld aan stof en dampen.

Conclusie

Het verwijderen van een gelijmde kurkvloer is zeker te doen met de juiste voorbereiding, aanpak en hulpmiddelen. Door de stappen in deze blog te volgen en de tips te gebruiken, ben je op weg naar een succesvolle klus. Vergeet niet om te letten op je veiligheid en de onderliggende vloer te beschermen tegen schade.