Laminaatvloeren zijn een populaire keuze vanwege hun duurzaamheid, gemakkelijk onderhoud en esthetiek. Maar hoe lang duurt het eigenlijk om laminaat te leggen? In dit artikel zullen we alle aspecten van het leggen van laminaatvloeren bespreken en een stapsgewijze handleiding geven voor het leggen van laminaat.

Hoe lang duurt het om laminaat te leggen?

Het duurt gemiddeld 1 tot 2 dagen om laminaat te leggen, afhankelijk van de kameroppervlakte en ervaring.

De tijd die nodig is om laminaat te leggen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de ruimte, het soort laminaat, de voorbereiding van de ondervloer en de ervaring van de persoon die het legt. Voor een gemiddelde kamer van 20-30 vierkante meter kan een ervaren doe-het-zelver of professional het werk binnen een dag voltooien.

Voor grotere ruimtes of meerdere kamers kan het langer duren. Een goede voorbereiding, zoals het nivelleren van de vloer en het verzamelen van de juiste gereedschappen, kan helpen om het proces soepeler en sneller te laten verlopen.

Het proces van laminaatvloeren leggen

Het leggen van laminaatvloeren is een relatief eenvoudig proces dat door de meeste huiseigenaren zelf kan worden uitgevoerd. Hier is een stapsgewijze handleiding voor het leggen van laminaat:

Stap 1: Bereid de ondervloer voor

Het eerste wat je moet doen voordat je laminaat gaat leggen, is de ondervloer voorbereiden. De ondervloer moet droog, schoon en vlak zijn. Als de ondervloer niet vlak is, moet deze geëgaliseerd worden met een geschikte egalisatiemiddel.

Dit zorgt ervoor dat de laminaatvloer vlak ligt en voorkomt dat er later problemen ontstaan, zoals het kraken van de vloer of het buigen van de planken. Zorg er ook voor dat de ondervloer droog is, vooral als het om betonnen ondervloeren gaat. Als de ondervloer vochtig is, kan het laminaat uitzetten en krimpen, wat tot schade kan leiden.

Stap 2: Laat het laminaat acclimatiseren

Natuurlijk is het belangrijk om het laminaat te laten acclimatiseren voordat je begint met leggen. Zorg ervoor dat je het laminaat minimaal 48 uur laat acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden.

Dit zorgt ervoor dat het laminaat zich aanpast aan de temperatuur en vochtigheidsgraad van de ruimte, waardoor eventuele uitzetting of krimp voorkomen kan worden.

Stap 3: Leg de ondervloer

De volgende stap is het leggen van de ondervloer. De ondervloer dient als een barrière tussen de laminaatvloer en de ondervloer en helpt bij het verminderen van het geluid en het opvangen van oneffenheden in de ondervloer. Er zijn verschillende soorten ondervloeren beschikbaar, zoals ondervloeren van schuim, kurk of folie.

Leg de ondervloer in de lengterichting van de kamer en zorg ervoor dat de randen goed overlappen en vastgeplakt zijn met tape. Knip de ondervloer op maat langs de randen van de kamer en leg deze zo strak mogelijk tegen de muur.

Stap 4: Leg het laminaat

Nu is het tijd om het laminaat te leggen. Begin in de hoek van de kamer en werk in de richting van de deur. Gebruik afstand houders om een ​​expansieruimte tussen het laminaat en de muur te creëren. Dit is belangrijk omdat het laminaat kan uitzetten en krimpen als gevolg van temperatuur- en vochtigheidsveranderingen.

Snijd de eerste plank af zodat deze past en leg deze met de groefzijde tegen de muur. Gebruik de rest van de plank als startpunt voor de volgende rij. Zorg ervoor dat je de planken met de juiste afstand houders tussen de planken legt.

Wanneer je de laatste rij planken legt, meet dan de breedte van de rij en snijd de planken zo bij dat deze goed passen. Gebruik de rest van de plank om de volgende rij te beginnen, zodat de voegen tussen de planken niet op dezelfde plek zitten.

Stap 5: Afwerking

Nu het laminaat is gelegd, is het tijd om de afwerking aan te brengen. Dit omvat het trimmen van de deurkozijnen, het installeren van plinten en het vullen van de expansieruimte met een geschikt materiaal.

Het trimmen van de deurkozijnen kan worden gedaan met behulp van een zaag en een stuk laminaat. Leg een stuk laminaat op de vloer naast de deurkozijnen en gebruik dit als sjabloon om de planken af te zagen.

Plinten worden gebruikt om de ruimte tussen de vloer en de muur te bedekken en geven een nette afwerking aan de laminaatvloer. Er zijn verschillende soorten plinten beschikbaar, zoals houten plinten of plinten van MDF.

Tot slot vul je de expansieruimte met een geschikt materiaal, zoals een acrylkit of een vulmiddel op basis van hout. Dit zorgt ervoor dat het laminaat kan uitzetten en krimpen zonder schade te veroorzaken aan de vloer.

Conclusie: Hoe lang duurt laminaat leggen?

Kortom, het leggen van laminaatvloeren kan relatief snel en eenvoudig zijn, mits je de juiste voorbereidingen treft en de juiste stappen volgt. De tijd die nodig is om laminaat te leggen, is afhankelijk van verschillende factoren, maar over het algemeen duurt het ongeveer een dag om een kamer van gemiddelde grootte te leggen.

Het is belangrijk om voldoende tijd te nemen om het laminaat correct te leggen en ervoor te zorgen dat alle stappen zorgvuldig worden gevolgd. Met de juiste voorbereiding, de juiste gereedschappen en een beetje geduld kan iedereen een prachtige laminaatvloer leggen en genieten van de voordelen van dit duurzame en stijlvolle vloertype.

En dat is het! We hopen dat deze stapsgewijze handleiding nuttig is geweest en je in staat stelt om een ​​mooie laminaatvloer te leggen in jouw eigen huis. Als je nog vragen hebt, neem dan gerust contact met ons op.

Veelgestelde vragen over hoe lang duurt het om laminaat te leggen

In dit artikel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het leggen van laminaatvloeren, waaronder de tijd die nodig is om laminaat te leggen en andere belangrijke aspecten van dit proces. Lees verder voor meer informatie.

 1. Hoeveel laminaat leg je per uur?

  Dit hangt af van de grootte van de kamer en de ervaring van de persoon die het legt.

 2. Is laminaat leggen zwaar werk?

  Het kan vermoeiend zijn, vooral als je voor langere tijd op je knieën moet werken.

 3. Kan je gelijk over laminaat lopen?

  Ja, je kan direct over laminaat lopen nadat het is gelegd. Maar wees voorzichtig om geen beschadigingen aan te brengen voordat de afwerking is aangebracht.

 4. Waarom laminaat 48 uur?

  Het is belangrijk om het laminaat minstens 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar het gelegd gaat worden, zodat het zich kan aanpassen aan de temperatuur en vochtigheid van de kamer. Hierdoor kan het uitzetten of krimpen worden voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *