Het leggen van laminaatvloeren is een populaire optie voor huiseigenaren vanwege de betaalbaarheid, duurzaamheid en eenvoudige installatie. Een van de belangrijkste beslissingen bij het leggen van laminaatvloeren is de richting waarin deze gelegd moet worden: in de lengte of in de breedte. In dit artikel zullen we uitleggen welke factoren bepalen welke richting het beste is voor jouw woning.

Laminaat in de lengte of breedte leggen?

De richting van het leggen van laminaat is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, de aanwezigheid van ramen en de deurposten. Hieronder bespreken we enkele belangrijke overwegingen bij het bepalen van de richting van het leggen van laminaat:

De richting van de lichtbron

Het is gebruikelijk om de laminaatvloer in de richting van de belangrijkste lichtbron te leggen. In de meeste gevallen zijn dit de voor- en achterraam in de woonkamer. Op deze manier valt het licht evenwijdig met de naden van de planken, waardoor deze minder opvallen en de lengte van de planken wordt benadrukt. Dit zorgt ervoor dat de kamer optisch langer lijkt.

Evenwijdig aan de deur

Een andere regel is om de laminaatvloer parallel aan de meest gebruikte deuropening te leggen. Vaak staat deze haaks op de ramen, wat het dilemma groter maakt. Ga je nu het laminaat in de lengte of breedte leggen?

Optisch effect van de legrichting

Elke manier van leggen heeft zijn eigen optische effect op de kamer. Het is dus belangrijk om goed na te denken over welke richting het beste past bij de vorm en grootte van de kamer. Zo laat het leggen van laminaat in de lengte de kamer optisch langer lijken en kan het leggen van laminaat in de breedte juist zorgen voor een breder effect.

Breedte en lengte van de planken

Ook de breedte van de planken heeft invloed op de uitstraling van de kamer. Zo kunnen brede laminaatplanken goed gebruikt worden in grote kamers, terwijl smalle planken beter passen in kleine ruimtes zoals de keuken.

Invloed van de V-groef

Sommige laminaatsoorten hebben een V-groef. Door deze schuin afgesneden planken krijgt de vloer een luxere uitstraling en lijkt de kamer langer of breder.

Diagonaal leggen voor meer ruimte

Een originele legrichting is het diagonaal leggen van de planken. Dit kan zorgen voor meer ruimte aan alle kanten en een unieke uitstraling. Houd er wel rekening mee dat het veel precisiewerk vereist en dat er veel stukken van de planken afgesneden moeten worden.

Visgraatvorm voor chique uitstraling

Een andere optie is om de planken om en om in een hoek van 45 graden te leggen. Zo ontstaat er een schitterend diagonaal patroon, ook wel visgraatmotief of Hongaarse punt genoemd. Dit patroon geeft de laminaatvloer een erg chique uitstraling en heeft hetzelfde ruimtelijke effect als een diagonale vloer.

Conclusie: Laminaat in de lengte of breedte leggen?

Kortom, het leggen van laminaat in de lengte of breedte heeft beide voor- en nadelen. Het is belangrijk om rekening te houden met de grootte van de ruimte, de gewenste uitstraling en het patroon van de planken. Door het maken van een weloverwogen keuze kan de laminaatvloer een echte eyecatcher worden en een perfecte aanvulling vormen op het interieur.

Veelgestelde vragen over laminaat in de lengte of breedte leggen

 1. Moet laminaat in de lengte of breedte van de kamer worden gelegd?

  Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van de kamer, de aanwezigheid van ramen en deurposten, het patroon van de vloer, de kwaliteit van de ondervloer en de ruimteverdeling.

 2. Kan ik laminaat in verschillende richtingen leggen in verschillende kamers?

  Ja, als de kamers verschillende afmetingen hebben of verschillende functies hebben, kan het beter zijn om het laminaat in elke kamer in een andere richting te leggen.

 3. Moet ik de deurposten inkorten als ik het laminaat in de lengte leg?

  Ja, als je het laminaat in de lengte legt, moeten de deurposten vaak worden ingekort. Dit kan extra werk en kosten met zich meebrengen.

 4. Is een goede ondervloer belangrijk bij het leggen van laminaat?

  Ja, een goede ondervloer is belangrijk voor de levensduur van de laminaatvloer. Als de ondervloer niet goed is, kan het laminaat gaan bewegen of geluid maken bij het lopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *