Laminaat_vloer_met_vloerverwarming

Vloerverwarming is de meest comfortabele manier om je huis te verwarmen. Laminaat is een van de meest populaire vloerbekledingen, maar niet alle soorten zijn geschikt voor vloerverwarming. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van laminaat voor vloerverwarming en geven we je enkele tips om de juiste keuze te maken.

Waarom is niet alle laminaat geschikt voor vloerverwarming?

Laminaat is samengesteld uit verschillende lagen. De toplaag is van kunststof, gevolgd door een laag met decoratieve print en daaronder een houtvezellaag. De onderlaag is meestal gemaakt van karton of een dunne laag kurk.

Niet alle soorten laminaat zijn geschikt voor vloerverwarming omdat sommige soorten de warmte niet goed geleiden en daardoor kromtrekken of beschadigd raken.

Waar moet je op letten bij het kiezen van laminaat voor vloerverwarming?

Bij het kiezen van laminaat voor vloerverwarming moet je op verschillende zaken letten:

 • Het laminaat moet de warmte goed geleiden om kromtrekken of beschadigingen te voorkomen.
 • Het laminaat bestand zijn tegen temperatuurschommelingen en mag het niet te snel uitzetten of krimpen.
 • De onderlaag van het laminaat moet dun genoeg zijn om de warmte goed te kunnen geleiden.
 • Het is belangrijk om laminaat te kiezen met een lage warmteweerstand, zodat de warmte van de vloerverwarming efficiënt kan worden overgedragen aan de kamer.

Welke soorten laminaatvloeren zijn geschikt voor vloerverwarming?

Er zijn verschillende soorten laminaat die geschikt zijn voor vloerverwarming. Hieronder bespreken we de drie meest populaire opties:

Laminaat met een dunne onderlaag

Laminaat met een dunne onderlaag van maximaal 2 mm dik is ideaal voor vloerverwarming. Dit type laminaat geleidt de warmte goed en is niet gevoelig voor kromtrekken. Bovendien is het dunne materiaal gemakkelijk te leggen en zorgt het voor een goede warmteoverdracht tussen de vloer en de vloerverwarming.

Laminaat met een speciale onderlaag

Sommige fabrikanten bieden speciale laminaatsoorten aan die geschikt zijn voor vloerverwarming. Deze laminaatsoorten hebben een aangepaste onderlaag die zorgt voor een goede warmteoverdracht en voorkomt dat het laminaat beschadigd raakt door de warmte. Dit type laminaat is wel duurder dan andere soorten laminaat.

Massief houten laminaat

Massief houten laminaat is een goede optie voor vloerverwarming omdat het warmte goed geleidt en een natuurlijke uitstraling heeft. Dit type laminaat is echter duurder dan andere soorten laminaat en vereist meer onderhoud. Bovendien kan het gevoelig zijn voor temperatuurschommelingen en kromtrekken.

Veelgestelde vragen over welk laminaat geschikt is voor vloerverwarming

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over welk laminaat geschikt is voor vloerverwarming.

 1. Is het duurder om vloerverwarming te installeren dan radiatoren?

  Ja, vloerverwarming is duurder om te installeren dan radiatoren. Dit komt doordat er meer materiaal nodig is om het systeem aan te leggen en er meer arbeid nodig is om de buizen in te leggen. Echter, op de lange termijn kan vloerverwarming goedkoper zijn in gebruik dan radiatoren.

 2. Hoe weet ik of mijn vloer geschikt is voor vloerverwarming?

  Niet alle vloeren zijn geschikt voor vloerverwarming. Betonvloeren zijn over het algemeen het meest geschikt voor vloerverwarming, omdat beton de warmte goed geleidt en een goede stabiliteit biedt. Andere vloeren, zoals houten vloeren, kunnen gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen en kunnen kromtrekken als ze niet goed geïnstalleerd zijn.

 3. Hoeveel kost het om laminaat te installeren op vloerverwarming?

  De kosten voor het installeren van laminaat op vloerverwarming variëren afhankelijk van het type laminaat en de grootte van de ruimte. Gemiddeld kost het ongeveer €40 tot €50 per vierkante meter om laminaat te laten leggen op vloerverwarming. Houd er rekening mee dat dit exclusief de kosten zijn voor het aanleggen van de vloerverwarming zelf.

 4. Kan ik een vloerkleed gebruiken op laminaat met vloerverwarming?

  Ja, je kunt een vloerkleed gebruiken op laminaat met vloerverwarming. Zorg er wel voor dat het vloerkleed niet te dik is en dat het de warmte goed doorlaat. Als het vloerkleed te dik is, kan het de warmte tegenhouden en de efficiëntie van de vloerverwarming verminderen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *