Waarom moet laminaat acclimatiseren voor het leggen?

Laminaat is een populaire vloersoort die voor veel mensen een goed alternatief is voor parket of tegels. Het is relatief goedkoop, makkelijk te leggen en onderhoudsvriendelijk. Toch is er één belangrijk ding dat je moet weten voordat je laminaat gaat leggen: je moet het eerst acclimatiseren.

Wat is acclimatiseren?

Acclimatiseren is het proces waarbij een materiaal zich aanpast aan de omstandigheden in zijn omgeving. In het geval van laminaat betekent dit dat het zich aanpast aan de temperatuur en luchtvochtigheid in de ruimte waar het straks komt te liggen.

Waarom moet laminaat acclimatiseren?

Laminaat is een composietmateriaal dat bestaat uit verschillende lagen. De bovenste laag is meestal gemaakt van hout of kunststof en heeft een decoratief motief. De onderste laag is gemaakt van HDF (High-Density Fiberboard) en zorgt voor de stevigheid van de vloer.

Laminaat is een hygroscopisch materiaal, wat betekent dat het vocht opneemt en afstaat. De hoeveelheid vocht die laminaat opneemt of afgeeft, hangt af van de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving.

Wat kan er fout gaan als je laminaat niet laat acclimatiseren?

Als je laminaat direct na aanschaf gaat leggen, kan het zijn dat het nog niet is aangepast aan de omstandigheden in de ruimte waar je het gaat leggen. In dat geval kan het laminaat gaan krimpen of uitzetten. Dit kan leiden tot problemen zoals:

  • De vloer kan bol gaan staan of kromtrekken.
  • De vloer kan gaan knarsen of kraken.
  • De vloer kan beschadigd raken.

Hoe moet je laminaat acclimatiseren?

Laminaat moet minstens 48 uur acclimatiseren voordat je het kunt leggen. Het is belangrijk om het laminaat in de verpakking te laten liggen tijdens het acclimatiseren. Zo voorkom je dat het laminaat te veel vocht opneemt of afstaat.

Leg het laminaat in de ruimte waar je het straks wilt leggen. Zorg ervoor dat de ruimte goed geventileerd is. De ideale temperatuur voor het acclimatiseren van laminaat is 18 tot 22 graden Celsius en de ideale luchtvochtigheid is 45 tot 55%.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *