PVC-vloeren zijn de afgelopen jaren populair geworden vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoudsgemak. Ze worden vaak beschouwd als een uitstekende keuze voor verschillende ruimtes in huis, maar het is belangrijk om te begrijpen dat PVC-vloeren niet voor iedereen geschikt zijn. In deze blog bespreken we enkele redenen waarom je misschien geen PVC-vloer zou willen overwegen, en kijken we kritisch naar de vraag: Waarom zou je geen PVC vloer nemen?

Wat is PVC?

Een PVC-vloer is een type vloerbedekking gemaakt van polyvinylchloride. PVC-vloeren worden steeds populairder vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoudsgemak. Er zijn twee hoofdtypen PVC-vloeren:

 1. Klik-PVC: Dit type PVC-vloer heeft planken of tegels met een klik- en vergrendelsysteem, vergelijkbaar met laminaatvloeren. Hierdoor kunnen ze gemakkelijk worden geïnstalleerd zonder lijm.
 2. Plak-PVC: Plak-PVC wordt direct op de ondervloer gelijmd. Het bestaat uit flexibele stroken of tegels die duurzaam en waterbestendig zijn. Plak-PVC is vaak dunner dan klik-PVC en wordt meestal geïnstalleerd door professionals.

PVC-vloeren zijn bekend om hun slijtvastheid, waterbestendigheid en eenvoudige schoonmaak. Ze zijn geschikt voor verschillende toepassingen, waaronder woningen, kantoren, winkels en commerciële ruimtes. PVC-vloeren zijn verkrijgbaar in diverse stijlen, kleuren en patronen, waaronder imitaties van hout, steen en tegels. Hierdoor bieden ze een breed scala aan ontwerpmogelijkheden voor interieurs.

Bent u benieuwd naar hoe je een PVC vloer schoonmaakt? Bekijk het volgende artikel: Hoe een PVC vloer schoonmaken?

Milieu-impact van PVC-vloeren

Een van de belangrijkste overwegingen bij de keuze voor PVC-vloeren is de milieu-impact. De productie van PVC-materiaal en de bijbehorende chemicaliën kunnen schadelijk zijn voor het milieu. Bovendien is PVC niet biologisch afbreekbaar en kan het een aanzienlijke hoeveelheid tijd in beslag nemen om te ontbinden in stortplaatsen. Als milieuvriendelijkheid een belangrijk criterium is bij je keuze voor vloerbedekking, zou je alternatieve opties zoals bamboe, kurk of gerecyclede materialen kunnen overwegen.

Kosten van PVC-vloeren

hoe moet je een pvc vloer leggen
Waarom zou je geen PVC vloer nemen?

Hoewel PVC-vloeren op lange termijn duurzaam en kosteneffectief kunnen zijn vanwege hun lange levensduur, kunnen de initiële kosten relatief hoog zijn in vergelijking met andere vloerbedekkingsopties zoals laminaat of tapijt. Het is belangrijk om je budget in overweging te nemen bij het kiezen van vloerbedekking.

Krassen op uw PVC vloer

Hoewel PVC-vloeren over het algemeen duurzaam zijn en bestand zijn tegen slijtage, kunnen ze gevoelig zijn voor krassen, vooral in gebieden met zware meubels of scherpe voorwerpen. Voorzorgsmaatregelen zoals het gebruik van viltjes onder meubels en het vermijden van slepen met zware voorwerpen kunnen helpen krassen te voorkomen.

Montage van plak PVC vloeren

Hoewel klik-PVC relatief eenvoudig te installeren is, kan het leggen van plak-PVC een complexere taak zijn, vooral als de ondervloer niet perfect glad is. Dit kan extra kosten met zich meebrengen als professionele installatie nodig is.

PVC-vloeren temperatuur

PVC-vloeren kunnen uitzetten en samentrekken bij extreme temperatuurschommelingen, wat problemen kan veroorzaken als ze niet correct worden geïnstalleerd. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen en ervoor te zorgen dat de installatie correct wordt uitgevoerd.

Conclusie

Hoewel PVC-vloeren veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Het is essentieel om je persoonlijke behoeften, budget en milieubewustzijn in overweging te nemen bij het kiezen van de juiste vloerbedekking voor jouw huis. Alternatieven zoals hout, tegels, laminaat of milieuvriendelijke vloerbedekkingsopties kunnen het overwegen waard zijn, afhankelijk van je specifieke situatie en voorkeuren. Het raadplegen van een vloerexpert kan ook helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Wilt u meer informatie over PVC vloeren? Kom langs in onze filiaal te Alkmaar of Amersfoort.

Veelgestelde vragen over waarom je geen PVC vloer zou nemen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over waarom je geen PVC vloer zou nemen?

 1. Wat zijn enkele milieuoverwegingen bij het kiezen van PVC-vloeren?

  PVC-productie vereist het gebruik van chemicaliën en heeft een aanzienlijke milieu-impact. Bovendien is PVC niet biologisch afbreekbaar, wat kan leiden tot problemen bij verwijdering.

 2. Is de initiële kostprijs van PVC-vloeren hoger dan andere vloerbedekkingsopties, en waarom?

  Ja, PVC-vloeren kunnen duurder zijn bij aanschaf dan sommige alternatieven vanwege de kwaliteit en duurzaamheid van het materiaal. De lange levensduur kan echter op lange termijn kostenbesparend zijn.

 3. Hoe kun je krassen op PVC-vloeren voorkomen en behandelen?

  Krassen kunnen worden voorkomen door het gebruik van viltjes onder meubels en voorzichtig omgaan met scherpe voorwerpen. Kleine krassen kunnen soms worden verwijderd met een speciale PVC-reparatieset.

 4. Zijn er alternatieven voor PVC-vloeren die milieuvriendelijker zijn?

  Ja, er zijn milieuvriendelijkere alternatieven zoals bamboe, kurk en gerecyclede materialen die minder impact hebben op het milieu.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *