Een PVC-vloer is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en onderhoudsgemak. Door regelmatig onderhoud kun je moeiteloos genieten van een schone PVC-vloer zonder de noodzaak van uitgebreid poetsen. Het gebruik van de juiste schoonmaakmiddelen is cruciaal om de vloer in optimale staat te houden en schade te voorkomen. Hoe een PVC vloer schoonmaken? Lees hier welke schoonmaakmiddelen je wel en niet moet gebruiken voor je PVC-vloer.

Vervolgens geven we praktische tips om krassen en beschadigingen te voorkomen, zoals het gebruik van viltjes onder meubels en het plaatsen van entreematten. Daarnaast ontdek je waarom deze matten essentieel zijn om de levensduur van je PVC-vloer te verlengen en krassen te vermijden. Kortom, deze inleiding biedt een overzicht van hoe je jouw PVC-vloer in topconditie kunt houden met de juiste reinigingsmethoden en preventieve maatregelen.

Wat is de beste manier om PVC-vloeren te onderhouden?

Hoe een PVC vloer schoonmaken
PVC visgraat

Een PVC-vloer wordt vaak beschouwd als een ideale keuze voor vloerbedekking vanwege zijn duurzaamheid en eenvoudig onderhoud. Met regelmatig gepland onderhoud voor je PVC-vloer kun je vervelend langdurig poetsen voorkomen, waardoor het schoonmaken van je PVC-vloer een moeiteloze klus wordt. Ontdek hier hoe je jouw PVC-vloer in topconditie kunt houden en tijd kunt besparen op schoonmaakwerk.

Het gebruik van groene zeep, chloor en allesreinigers is niet aan te bevelen voor het schoonmaken van je PVC vloer, aangezien deze te chemisch zijn en de vloer kunnen beschadigen. Dergelijke schade kan onomkeerbaar zijn. Ook het gebruik van schoonmaakazijn wordt afgeraden.

In plaats daarvan raden we aan om uitsluitend de aanbevolen PVC cleaner van Vloer&Raam te gebruiken. Deze specifieke reiniger is zowel door de fabrikant als door ons goedgekeurd. Het is belangrijk te beseffen dat bij gebruik van andere niet-voorgeschreven middelen de garantie op je PVC vloer van Vloer&Raam kan vervallen. Bovendien garandeert de speciale vloercleaner dat je levenslang van je vloer kunt genieten.

Indien je toch te maken krijgt met een hardnekkige vlek op je PVC vloer, kun je de speciale vloercleaner onverdund op de vlek aanbrengen en kort laten intrekken. Als dit niet het gewenste resultaat oplevert, kun je overwegen om de OH55, een zeer krachtige reiniger, te proberen. Vergeet niet grondig na te spoelen met water om eventuele resten te verwijderen. Op deze manier kun je je PVC vloer in topconditie houden zonder schade aan te richten.

PVC Vloeren: Do’s en don’ts

Do’sDon’ts

1. Om je PVC-vloer in topconditie te houden, is het essentieel om regelmatig los vuil en stof te verwijderen. Dit kun je eenvoudig doen door de vloer regelmatig te stofzuigen en te dweilen.

2. Een goede gewoonte is om je PVC-vloer regelmatig te dweilen en eventuele vlekken onmiddellijk aan te pakken. Hierdoor blijft je vloer schoon en fris ogen.

3. Vloeistoffen die per ongeluk gemorst worden, dien je direct te verwijderen om te voorkomen dat er blijvende vlekken op je PVC-vloer ontstaan. Snel handelen is de sleutel tot vlekpreventie.

4. Om krassen op je vloer te vermijden, is het verstandig om viltjes onder meubels te plaatsen. Hiermee bescherm je niet alleen je PVC-vloer, maar verleng je ook de levensduur ervan.

5. Een handige tip om zand en steentjes buiten de deur te houden, is het gebruik van een hoogwaardige deurmat. Deze voorkomt dat vuil naar binnen wordt gelopen en je vloer beschadigt.
1. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen bij het reinigen van je PVC-vloer om krassen te voorkomen.

2. Tevens is het belangrijk om geen stoomreiniger te gebruiken op je PVC-vloer, aangezien de hoge temperaturen van een stoomreiniger schade aan de vloer kunnen toebrengen. Deze twee eenvoudige voorzorgsmaatregelen helpen je PVC-vloer in optimale conditie te houden.

Bent u benieuwd naar de kosten van een PVC vloer? Bekijk het volgende artikel: Wat kost een PVC vloer?

Stofzuigen van je PVC vloer

Het regelmatig stofzuigen van je PVC-vloer is een cruciale stap om deze schoon te houden. Gebruik een stofzuigermond die specifiek geschikt is voor PVC-vloeren. Zorg er ook altijd voor dat de borstels van de stofzuiger naar beneden gericht zijn om krassen te vermijden.

Dweilen van je PVC vloer

De frequentie van dweilen hangt af van je gezinssituatie en of je huisdieren hebt. Over het algemeen is één keer per week of eens per twee weken voldoende. Voer eerst een grondige stofzuigbeurt uit voordat je begint met dweilen. Gebruik lauwwarm water om te dweilen, vermijd heet water, aangezien dit schadelijk kan zijn voor PVC. In de meeste gevallen is het gebruik van schoonmaakmiddelen niet nodig.

Reinigen van je PVC Vloer: Vermijd het Gebruik van Stoomreinigers

Hoewel het aantrekkelijk kan lijken om een stoomreiniger te gebruiken voor je PVC-vloer, willen we benadrukken dat dit ten zeerste wordt afgeraden.

De hoge temperaturen die door een stoomreiniger worden gegenereerd, kunnen de PVC-vloer beschadigen en leiden tot vlekken en schade. De veiligste en meest effectieve methode voor het reinigen van een PVC-vloer is door te dweilen of het gebruik van een stofwisser in combinatie met een geschikte spray.

Geschikte Schoonmaakmiddelen voor je PVC Vloer

PVC vloer
pvc klik visgraat
kwaliteit pvc

Het is van cruciaal belang om de juiste schoonmaakmiddelen te gebruiken om de beschermende laag van je PVC-vloer te behouden. Gebruik de verkeerde producten kan deze bescherming aantasten, wat we ten zeerste willen vermijden.

Daarom geven we hieronder een overzicht van schoonmaakmiddelen die wel en niet geschikt zijn voor je PVC-vloer. Zo kun je de levensduur en uitstraling van je vloer behouden:

Wel aanbevolen:

 • Specifieke PVC-vloerreinigers
 • Lauwwarm water

Beter niet gebruiken:

 • Schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën bevatten
 • Harde borstels of schurende reinigingsmiddelen

Door de juiste schoonmaakmiddelen te kiezen, kun je ervoor zorgen dat je PVC-vloer in topconditie blijft zonder de beschermende laag aan te tasten.

Bescherm Je PVC Vloer: Vilt Onder Meubels en Plantenpotten

PVC plak visgraat

Het is altijd verstandig om preventieve maatregelen te nemen, omdat voorkomen beter is dan genezen. Daarom is het aan te raden om de onderkant van meubels, stoelpoten en plantenpotten te voorzien van vilt. Ondanks de slijtvastheid van PVC kan het nog steeds beschadigd raken. Om de optimale bescherming te garanderen, is het belangrijk om het vilt tijdig te vervangen. Dit helpt je PVC vloer in uitstekende conditie te houden.

Bescherm je PVC Vloer tegen Scherpe Objecten

Hoewel het zachte PVC vloeroppervlak comfortabel aanvoelt, is het tegelijkertijd gevoeliger voor deukjes en beschadigingen. Het gebruik van naaldhakken of andere scherpe voorwerpen kan ongewenste deuken achterlaten op je vloer. Dit geldt in het algemeen voor alle scherpe objecten. Het is raadzaam om hier rekening mee te houden en bijvoorbeeld een paar sloffen in de gang klaar te zetten om je vloer te beschermen tegen mogelijke schade.

Hoe Krassen en Beschadigingen op een PVC Vloer te Voorkomen

Nu je op de hoogte bent van geschikte reinigingsmethoden voor je PVC vloer, laten we eens kijken hoe je krassen en beschadigingen kunt voorkomen en je lijm PVC vloer in optimale staat kunt houden. Bij Vloer&Raam hebben we enkele handige tips voor jou om ervoor te zorgen dat je vloer vrij blijft van krassen en beschadigingen:

 1. Bescherm Stoelpoten en Meubels: Plaats schroefviltjes of anti-kras viltjes onder stoelpoten en meubels om te voorkomen dat ze krassen op je vloer veroorzaken.
 2. Gebruik een Vloerbeschermingsmat voor je Bureaustoel: Als je een bureaustoel gebruikt, voorzie deze dan van een vloerbeschermingsmat om slijtage en beschadigingen aan je PVC vloer te voorkomen.
 3. Vermijd het Verplaatsen van Zware Voorwerpen: Probeer zware voorwerpen niet over je PVC vloer te verplaatsen, omdat dit krassen kan veroorzaken. Til ze in plaats daarvan op of gebruik een geschikt hulpmiddel om te verplaatsen.
 4. Gebruik Droogloop- of Schoonloopmatten: Plaats droogloop- of schoonloopmatten bij de ingangen om zand, vuil en vocht buiten te houden. Dit voorkomt dat deze elementen je vloer beschadigen.
 5. Vermijd Langdurig Contact met Rubber: Voorkom langdurig contact tussen je PVC vloer en rubber, omdat dit mogelijk verkleuringen in het PVC kan veroorzaken.

Als deze tips je overtuigen, bekijk dan onze selectie vloeraccessoires om je PVC vloer langer mooi te houden. Door deze eenvoudige maatregelen kun je de levensduur en de esthetiek van je PVC vloer aanzienlijk verbeteren. Wist u dat laminaat vloeren veel beter bestand zijn tegen krassen?

Waarom een Droogloopmat of Schoonloopmat Essentieel is voor je PVC Vloer

Schoonloopmat

Iedereen die van buiten naar binnen komt, brengt onvermijdelijk zand, stof of vocht mee naar binnen. Het gebruik van een hoogwaardige droogloopmat of schoonloopmat biedt een effectieve oplossing om te voorkomen dat deze elementen je woning binnendringen. Dit heeft niet alleen een positieve invloed op de levensduur van je PVC vloer, maar voorkomt ook de grootste boosdoeners van krassen op dit type vloer: zand en vuil.

Bij Vloer&Raam adviseren we sterk om bij de aanschaf van een PVC vloer te overwegen om zowel een droogloopmat als een schoonloopmat te gebruiken. De droogloopmat is specifiek ontworpen om vocht op te nemen. De schoonloopmat daarentegen is voorzien van duurzame garens die ideaal zijn om zelfs het meest hardnekkige vuil van schoenzolen te verwijderen. Dankzij deze harde garens zakt het vuil tussen de vezels van de mat, waardoor het niet in je huis wordt meegenomen. Het gebruik van deze combinatie van matten is een slimme stap om je PVC vloer te beschermen en te behouden in topconditie.

Conclusie

In conclusie is het duidelijk dat het juiste onderhoud van je PVC-vloer van essentieel belang is om deze in topconditie te houden. Door de aanbevolen reinigingsmethoden te volgen en het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen en stoomreinigers te vermijden, kun je krassen en beschadigingen voorkomen en de levensduur van je vloer verlengen.

Het plaatsen van viltjes onder meubels, het gebruik van vloerbeschermingsmatten en het vermijden van langdurig contact met rubber zijn eenvoudige maar effectieve manieren om je PVC-vloer te beschermen tegen dagelijkse slijtage. Het snel opruimen van gemorste vloeistoffen en het regelmatig stofzuigen en dweilen van je vloer zijn eveneens belangrijke stappen om de frisse uitstraling van je vloer te behouden.

Een droogloopmat in combinatie met een schoonloopmat bij de ingang van je huis is een slimme investering om te voorkomen dat vuil, zand en vocht je PVC-vloer bereiken. Dit helpt niet alleen om krassen te voorkomen, maar verlengt ook de levensduur van je vloer aanzienlijk.

Kortom, door deze eenvoudige maar doeltreffende tips te volgen en preventieve maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je PVC-vloer er jarenlang als nieuw uitziet. Zo kun je vol vertrouwen genieten van de schoonheid en duurzaamheid van je PVC-vloer, wetende dat je deze in topconditie houdt voor de lange termijn. Wilt u meer informatie over het schoonmaken van PVC vloeren? Bezoek ons filiaal in Alkmaar of Amersfoort.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een PVC vloeren

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het schoonmaken van PVC vloeren.

 1. Hoe kan ik vlekken op mijn PVC-vloer voorkomen?

  Om vlekken op je PVC-vloer te voorkomen, is het essentieel om gemorste vloeistoffen direct op te ruimen. Gebruik een zachte doek of keukenpapier om de vloeistof te absorberen. Vermijd ook het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, aangezien deze de beschermende laag van de vloer kunnen beschadigen.

 2. Wat zijn de beste methoden om krassen op een PVC-vloer te vermijden?

  Om krassen op je PVC-vloer te vermijden, is het raadzaam om viltjes onder meubels en stoelpoten te plaatsen. Hiermee voorkom je direct contact tussen scherpe voorwerpen en de vloer. Het gebruik van hoogwaardige deurmatten bij de ingangen helpt ook om zand en vuil buiten te houden, wat krassen kan veroorzaken.

 3. Zijn stoomreinigers veilig om te gebruiken op PVC-vloeren?

  Nee, het gebruik van stoomreinigers wordt over het algemeen afgeraden voor PVC-vloeren. De hoge temperaturen van een stoomreiniger kunnen de vloer beschadigen en vlekken veroorzaken. Het veiligste en meest effectieve reinigingsproces voor PVC-vloeren is dweilen met lauwwarm water of het gebruik van een geschikte vloerreiniger.

 4. Welke schoonmaakmiddelen zijn geschikt voor het reinigen van PVC-vloeren?

  Het wordt aanbevolen om specifieke PVC-vloerreinigers te gebruiken die zijn goedgekeurd door de fabrikant van je vloer. Als alternatief kun je lauwwarm water gebruiken voor dagelijkse reiniging. Vermijd schoonmaakmiddelen met agressieve chemicaliën of harde borstels, omdat deze de beschermende laag van de vloer kunnen beschadigen.

 5. Waarom wordt het aanbevolen om droogloop- en schoonloopmatten te gebruiken bij een PVC-vloer?

  Droogloop- en schoonloopmatten zijn essentieel bij PVC-vloeren omdat ze voorkomen dat zand, vuil en vocht van buiten naar binnen worden gebracht. Deze elementen zijn de belangrijkste veroorzakers van krassen op PVC-vloeren. Door deze matten bij de ingangen te plaatsen, bescherm je niet alleen je vloer, maar verleng je ook de levensduur en behoud je de esthetiek ervan.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/
Mijn naam is Sanne de boer en ik ben content specialist bij Vloer&Raam Alkmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *