Hoe lang moet beton drogen voor een PVC vloer? Over het algemeen wordt aangenomen dat een betonvloer optimaal uithardt na ongeveer 28 dagen. Echter, al na 2 dagen is de betonvloer beloopbaar, zij het nog niet volledig belastbaar, waardoor het mogelijk is om een dekvloer te plaatsen. Dit proces begint met de voorbereiding op dag 1, waarbij wapening wordt geplaatst en andere benodigde stappen worden genomen. Op dag 2 wordt ruimte geboden voor eventuele onverwachte situaties, zoals aanpassingen of reparaties. Op dag 3 wordt de betonvloer daadwerkelijk gestort en afgewerkt. Het professioneel laten drogen van een betonvloer is essentieel om scheurvorming te voorkomen.

Hoe lang duurt het voordat een betonvloer volledig is uitgehard?

Er circuleren diverse opvattingen over de droogtijd van beton. Hoewel er geen vaste tijd kan worden vastgesteld, aangezien dit sterk afhangt van verschillende factoren, kan over het algemeen worden gesteld dat beton optimaal is uitgehard na 28 dagen. Na 2 dagen is beton echter al begaanbaar, maar nog niet volledig belastbaar. Het is mogelijk om al een dekvloer er overheen te plaatsen.

Hoelang duurt het proces precies?

Hoe lang moet beton drogen voor een PVC vloer?
Hoe lang moet beton drogen voor een PVC vloer?

Het maximaal toegestane percentage restvocht in de dekvloer is als volgt:

 • Cementgebonden chape: 2,5%
 • Cementgebonden chape met vloerverwarming: 1,5%
 • Anhydriet: 0,5%
 • Anhydriet met vloerverwarming: 0,3%

Om een idee te krijgen van de verwachte droogtijd, kun je de volgende vuistregels volgen. Voor absolute zekerheid is het echter aan te raden een vochtigheidsmeting uit te voeren.

 1. Voor een dikte tot en met 4 cm, moet je rekenen op een droogtijd van één week per centimeter.
 2. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, voeg je 2 extra weken droogtijd toe.
 3. Voor elke bijkomende centimeter boven 6 cm, moet je 4 extra weken wachten.

Waarom een betonvloer drogen?

Om scheuren te voorkomen, is het belangrijk dat betonvloeren niet te snel drogen. Een beperkte hoeveelheid vocht mag verdampen, maar het beton moet ook enigszins vochtig blijven om een goede uitharding te garanderen. Er zijn diverse argumenten om het droogproces van een betonvloer aan professionals over te laten.

Conclusie

Kortom, de uithardingstijd van een betonvloer is een veelbesproken onderwerp, waarbij algemeen wordt aangenomen dat optimale uitharding plaatsvindt na ongeveer 28 dagen. Gedurende deze periode is het beton geleidelijk aan beloopbaar en kan na 2 dagen al een dekvloer worden aangebracht. Het driestappenproces van voorbereiding, flexibiliteit op dag 2 en daadwerkelijk storten op dag 3 is een gangbare praktijk.

Wilt u meer informatie over PVC vloeren? Kom langs in onze filiaal te Alkmaar of Amersfoort.

Veelgestelde vragen over hoe lang betonvloeren moeten drogen

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over hoe lang een beton vloer droogt?

 1. Hoe lang duurt het voordat een betonvloer volledig is uitgehard?

  De volledige uitharding van een betonvloer duurt doorgaans ongeveer 28 dagen. Na 2 dagen is de betonvloer beloopbaar, maar nog niet volledig belastbaar.

 2. Wat zijn enkele factoren die de droogtijd van een betonvloer beïnvloeden?

  De droogtijd van een betonvloer wordt beïnvloed door factoren zoals de omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid, de samenstelling van het betonmengsel en de dikte van de vloer.

 3. Waarom is het belangrijk om een betonvloer professioneel te laten drogen?

  Professioneel drogen van een betonvloer is essentieel om scheurvorming te voorkomen en de duurzaamheid van de vloer te waarborgen. Experts kunnen de juiste droogomstandigheden creëren en controleren.

 4. Wat is het doel van het storten en vlinderen van een betonvloer?

  Het storten en vlinderen van een betonvloer is het proces waarbij het beton wordt gegoten en gladgestreken om een egale en duurzame vloer te creëren. Hierdoor ontstaat een aantrekkelijke en functionele vloeroppervlakte.

 5. Waarom wordt wapening gebruikt bij het aanleggen van een betonvloer?

  Wapening, zoals stalen staven of vezels, wordt toegevoegd aan het betonmengsel om de treksterkte van de vloer te verbeteren en scheurvorming te verminderen. Het verhoogt de structurele integriteit van de betonvloer.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *