Het egaliseren van een pvc-vloer is van cruciaal belang om een duurzame en hoogwaardige vloerinstallatie te garanderen. Egalisatie zorgt voor een vlak oppervlak waarop de pvc-vloer gelijkmatig kan worden gelegd, waardoor oneffenheden en bobbels worden geëlimineerd. Dit voorkomt slijtage en beschadigingen aan de pvc-vloer, waardoor de levensduur wordt verlengd. In deze blog lees je alles over “Waarom egaliseren bij een pvc vloer?”.

Wat is egaliseren?

Egaliseren betekent simpelweg het glad en vlak maken van een oppervlak. Dit gebeurt door ruwe plekken, bobbels of kuilen te verwijderen of op te vullen. Het is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat vloeren, tegels, of behang mooi en gelijkmatig kunnen worden geplaatst. Denk aan egaliseren als de voorbereiding voordat je iets moois op een oppervlak aanbrengt. Het zorgt ervoor dat alles er netjes uitziet en goed blijft werken.

Waarom is egaliseren belangrijk bij een PVC vloer?

Het egaliseren en installeren van pvc-vloeren is van vitaal belang. Een cruciale factor hierbij is de vloerbasis. Aangezien de pvc-vloer rechtstreeks op deze ondergrond wordt geplaatst, is het essentieel dat deze glad en droog is. Meestal wordt dit werk door ervaren professionals uitgevoerd, wat resulteert in de beste kwaliteit en zekerheid dat alles correct wordt gedaan.

Als uw pvc-vloer een dikte heeft van 2 tot 3 millimeter, kunnen onregelmatigheden onder de vloer worden gevoeld, tenzij u kiest voor een pvc klikvloer met de juiste ondervloer. Wij raden aan om met een vakman te overleggen over de mogelijkheden die specifiek op uw situatie van toepassing zijn. Dit geldt vooral voor dryback pvc-vloeren, waar het egaliseren van de ondergrond van groot belang is.

Wat zijn de gevolgen van het niet egaliseren?

PVC vloer visgraat
Waarom een PVC vloer acclimatiseren?

Het overslaan van het egaliseren van een PVC-vloer kan leiden tot verschillende problemen en ongewenste gevolgen. Stelt u zich voor dat u een nieuwe PVC-vloer heeft gekozen voor uw huis, een vloer die elegantie en duurzaamheid belooft. Maar, als de ondergrond niet goed is voorbereid en geëgaliseerd, kunnen er aanzienlijke complicaties ontstaan.

Allereerst, zonder een zorgvuldig geëgaliseerde ondergrond kunnen er onaantrekkelijke oneffenheden en bobbels ontstaan in de PVC-vloer. Dit resulteert in een visueel onplezierige vloer met een onregelmatige uitstraling, ver verwijderd van het beeld van perfectie dat u voor ogen had.

Ten tweede, de duurzaamheid van uw PVC-vloer kan in gevaar komen. Als deze wordt gelegd op een niet-geëgaliseerde ondergrond, is de kans op slijtage en beschadigingen groter. Dit kan leiden tot een verkorte levensduur van uw vloer, wat betekent dat u sneller moet investeren in vervanging of reparaties.

Bovendien kunnen er problemen ontstaan bij de installatie van de vloer zelf. Onregelmatigheden in de ondergrond bemoeilijken het leggen van de PVC-vloer, wat kan resulteren in slechte pasvormen, ongewenste openingen tussen de planken of tegels, en mogelijk zelfs losraken van de vloer.

Daarnaast moet u rekening houden met geluidsoverlast. Een niet-geëgaliseerde vloer kan bijdragen aan geluidsoverlast, omdat er ruimtes ontstaan waarin geluid zich ophoopt en weerkaatst, wat de rust en stilte in uw huis verstoort.

Bij een ongelijkmatige ondergrond wordt ook de isolatie beïnvloed. Dit kan leiden tot verlies van warmte en uiteindelijk hogere energiekosten, omdat de vloer niet de benodigde isolerende eigenschappen heeft.

Tenslotte kan het onderhoud van uw PVC-vloer bemoeilijkt worden als vuil en stof zich ophopen in kieren en openingen tussen de vloer en de ondergrond.

Kortom, het egaliseren van de ondergrond is een essentiële stap om de kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek van uw PVC-vloer te waarborgen. Het negeren van deze stap kan leiden tot tal van problemen en ongemakken op de lange termijn. Het is daarom altijd verstandig om te investeren in een correct geëgaliseerde basis voordat u uw PVC-vloer installeert.

Overweeg je niet alleen het egaliseren, maar ook het laten leggen van je PVC-vloer? Dan is het slim om beide taken toe te vertrouwen aan hetzelfde bedrijf. Dit kan vaak resulteren in aanzienlijke kostenbesparingen.

Kan ik zelf een vloer egaliseren voor PVC?

Ja, je kunt zelf een vloer egaliseren voor PVC. Het vereist echter zorgvuldige voorbereiding, de juiste materialen en het volgen van de instructies op de verpakking van de egalisatiecompound. Als je twijfelt, overweeg dan professionele hulp.

Stappenplan vloer egaliseren voor PVC

Voorbereiding van de ondergrond: Begin met een grondige reiniging van de vloer en zorg ervoor dat deze vrij is van stof en vet. Een schone ondergrond is essentieel voor een goede hechting van de egalisatielaag.

Primer aanbrengen: Om een goede hechting te garanderen, breng je een primer aan op de vloer. Dit zorgt ervoor dat de egalisatielaag goed kan binden met de ondergrond.

Bereid de egalisatiemix voor: Meng de egaline met water volgens de instructies op de verpakking. Zorg ervoor dat het mengsel goed gemengd en egaal is.

Dicht grote gaten en kieren: Als er grote gaten of kieren in de vloer zijn, vul deze dan van tevoren op met cement om een gelijkmatig oppervlak te creëren.

Giet en verspreid de egaline: Giet de egalisatiemix rustig uit de emmer en verspreid deze voorzichtig over de vloer. Zorg ervoor dat de egalisatielaag gelijkmatig wordt verdeeld en goed uitvloeit.

Laat de egaline drogen: Laat de egalisatielaag volledig drogen volgens de aanbevolen droogtijd op de verpakking voordat je verder gaat met verdere vloerbedekking.

Deze stappen zullen je helpen bij het succesvol egaliseren van je vloer en het creëren van een glad oppervlak voor je nieuwe vloerbedekking.

Hoe lang moet je wachten na het egaliseren van een PVC vloer?

De droogtijd na het egaliseren van een PVC-vloer varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type egalisatiemiddel dat is gebruikt, de omgevingscondities en de dikte van de aangebrachte egalisatielaag. Over het algemeen kan de droogtijd variëren van 12 tot 24 uur voor dunne egalisatielagen en tot enkele dagen voor dikkere lagen.

Het is van cruciaal belang om de aanbevelingen van de fabrikant van het egalisatiemiddel op te volgen, omdat deze specifieke instructies kan geven voor de optimale droogtijd. Daarnaast spelen factoren zoals temperatuur en luchtvochtigheid een rol. In een koude en vochtige omgeving kan de droogtijd langer zijn, terwijl deze in een warme en droge omgeving korter kan zijn.

Om er zeker van te zijn dat de vloer volledig is uitgehard en klaar is voor verdere bewerking of het leggen van de PVC-vloer, kun je het beste de droogte van de egalisatie laag controleren. Dit kan worden gedaan door te voelen of de egalisatie volledig hard en droog is. In sommige gevallen kan het ook nuttig zijn om vochtmetingen uit te voeren om er zeker van te zijn dat het vochtgehalte binnen de aanvaardbare grenzen ligt voordat je verder gaat met de vloerinstallatie. Het nauwkeurig opvolgen van deze richtlijnen zal bijdragen aan een succesvolle en duurzame PVC-vloerinstallatie.

Kosten pvc vloer egaliseren en leggen

Het is begrijpelijk dat u wilt weten welke kosten aan deze activiteiten zijn verbonden. De totale prijs van PVC-vloeren, inclusief installatie en egaliseren, kan variëren afhankelijk van diverse factoren, zoals de ruimtelijke indeling en het specifieke type ondervloer en PVC-vloer dat u verkiest. De kosten zijn dus niet vastgesteld. Om helderheid te krijgen over de kosten, kunt u een afspraak maken met een specialist van Vloer&Raam. Op die manier ontvangt u persoonlijk advies op maat en heeft u meteen een duidelijk beeld van de te verwachten uitgaven.

Waarom egaliseren bij een PVC vloer?
Waarom egaliseren bij een PVC vloer?

Wilt u meer informatie over hoeveel een PVC vloer kost inclusief leggen?

lees dan dit artikel: Wat kost een PVC vloer inclusief leggen?

Conclusie

In conclusie is het egaliseren van een PVC-vloer van vitaal belang om diverse redenen. Het zorgt voor een vlakke en stabiele ondergrond, waardoor de PVC-vloer gelijkmatig kan worden gelegd zonder oneffenheden, bobbels of kieren. Dit resulteert niet alleen in een esthetisch aantrekkelijke vloer, maar verlengt ook de levensduur ervan.

Bovendien minimaliseert het egaliseren van de ondergrond problemen zoals slijtage, beschadigingen en geluidsoverlast, wat bijdraagt aan een duurzame en comfortabele woonomgeving. Een goed geëgaliseerde PVC-vloer vereenvoudigt ook het onderhoud en zorgt voor een efficiënte isolatie.

Kortom, het egaliseren van een PVC-vloer is een onmisbare stap voor het garanderen van de kwaliteit, duurzaamheid en esthetiek van de vloer. Het is een investering die zich vertaalt in langdurig comfort en tevredenheid. Wilt u meer informatie over PVC vloeren? Kom langs in onze filiaal te Alkmaar of Amersfoort.

Veelgestelde vragen over PVC vloer egaliseren

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over PVC vloer egaliseren.

 1. Waarom is het nodig om een PVC-vloer te egaliseren?

  Het egaliseren van een PVC-vloer is essentieel om een gladde en stabiele basis te creëren voor de vloerbedekking. Hierdoor worden oneffenheden en onregelmatigheden geëlimineerd, wat de duurzaamheid en esthetiek van de vloer verbetert.

 2. Wat gebeurt er als je een PVC-vloer niet egaliseert?

  Als je de vloer niet egaliseert, kunnen er oneffenheden, bobbels en kieren ontstaan, wat leidt tot een onaantrekkelijke en minder duurzame vloer. Dit kan ook problemen veroorzaken bij de installatie.

 3. Hoe beïnvloedt egaliseren de levensduur van een PVC-vloer?

  Egaliseren verlengt de levensduur van de PVC-vloer omdat het de kans op slijtage en beschadigingen verkleint. Een egale basis zorgt voor gelijkmatige drukverdeling op de vloer, wat de duurzaamheid ten goede komt.

 4. Is egaliseren alleen belangrijk voor nieuwe vloeren?

  Nee, egaliseren is ook van belang bij het renoveren van bestaande vloeren, vooral als er onregelmatigheden zijn ontstaan door gebruik en slijtage in de loop der jaren.

 5. Kun je een PVC-vloer zelf egaliseren?

  Ja, het is mogelijk om zelf te egaliseren als je ervaring hebt met dit soort werk. Voor de beste resultaten kun je echter overwegen om een professionele vakman in te schakelen.

 6. Hoe lang duurt het voordat de geëgaliseerde vloer droog is?

  De droogtijd na het egaliseren varieert, maar kan meestal variëren van 12 tot 24 uur voor dunne lagen en enkele dagen voor dikkere lagen. Het is belangrijk om de aanbevelingen van de fabrikant op te volgen.

 7. Hoe beïnvloedt egaliseren het onderhoud van de vloer?

  Een geëgaliseerde vloer vereenvoudigt het onderhoud, omdat er minder ruimte is voor vuil en stof om zich op te hopen in kieren of oneffenheden.

 8. Heeft egaliseren invloed op geluidsisolatie?

  Ja, een goed geëgaliseerde vloer draagt bij aan geluidsisolatie, omdat er geen ruimtes zijn waar geluid zich kan ophopen en weerkaatsen, waardoor geluidsoverlast wordt verminderd.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *