Hoe een pvc-vloer verwijderen? Ben je op zoek naar informatie over het verwijderen van een PVC-vloer? Zoek niet verder, want we hebben alle antwoorden voor je. In dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je een PVC-vloer kunt verwijderen, afhankelijk van de installatiemethode. Of het nu gaat om klik-PVC of gelijmd PVC, we bieden stapsgewijze begeleiding voor een soepele verwijderingsprocedure.

We zullen ook de aandacht vestigen op belangrijke overwegingen, zoals vloerverwarming, en waarom het soms verstandig is om een professional in te schakelen voor deze klus. Daarnaast bespreken we de mogelijkheid om een nieuwe vloer bovenop een bestaande PVC-vloer te installeren en wat je moet weten over ondervloeren.

Leer alles wat je moet weten om de juiste beslissingen te nemen bij het verwijderen of vervangen van je PVC-vloer. Ontdek hoe je dit project met succes kunt volbrengen en geniet binnenkort van een vernieuwde vloer die er als nieuw uitziet!

Hoe kun je een pvc-vloer verwijderen?

Vloer&Raam Alkmaar

De juiste aanpak voor het verwijderen van een PVC-vloer hangt sterk af van de installatiemethode van de vloer. Begin met het identificeren van het type PVC-vloer dat in jouw ruimte is gelegd. Dit kun je doen door een plank in een hoek van de kamer voorzichtig los te wrikken. Als dit gemakkelijk gaat, heb je waarschijnlijk te maken met klik-PVC. Neem ook een kijkje naar de conditie van de onderliggende vloer. Moet deze ook worden verwijderd? Als het lastig is om de plank los te krijgen, heb je waarschijnlijk te maken met plak-PVC.

Het verwijderen van een klik-PVC-vloer

Dit is meestal de eenvoudigste methode omdat deze vloer niet is gelijmd aan de ondergrond. Begin met het verwijderen van eventuele plinten en afwerkstrips. Trek vervolgens in een hoek voorzichtig een van de vloerdelen omhoog. Zodra je eenmaal begonnen bent, kun je de overige planken gemakkelijk verwijderen.

Het verwijderen van een gelijmde PVC-vloer

Het verwijderen van een vastgelijmde PVC-vloer kan een uitdaging zijn vanwege de stevige lijm die vaak wordt gebruikt om de vloerdelen te bevestigen. Hierdoor bestaat het risico op beschadigingen aan zowel de onderliggende vloer als de dekvloer. Het is aan te raden om een professional in te schakelen voor deze taak. Als je toch zelf aan de slag wilt gaan, overweeg dan het gebruik van een tapijtstripper om de planken voorzichtig te verwijderen.

 • Wil je meer te weten komen over dryback PVC-vloeren? Hier kunt u meer lezen over dryback PVC vloeren.
Hoe een pvc-vloer verwijderen
Visgraat pvc vloeren

Let op met vloerverwarming

Het verwijderen van een PVC-vloer kan een extra uitdaging vormen als er vloerverwarming onder ligt, aangezien je de vloerverwarming natuurlijk niet wilt beschadigen. Vooral bij gelijmde PVC-vloeren is het raadzaam om de expertise van een vakman in te roepen. Deze professional beschikt over gespecialiseerde apparatuur en ervaring om de oude vloer op een zorgvuldige manier te verwijderen, met behoud van de integriteit van de vloerverwarming. Hierdoor ben je verzekerd van een veilige en professionele aanpak bij het verwijderen van de PVC-vloer.

Lijmresten verwijderen

Is het gelukt om de PVC-vloer te verwijderen? Eventuele achtergebleven lijmresten kunnen worden verwijderd met behulp van een (professionele) schuurmachine. Als je de klus liever aan een vakman overlaat, is dat natuurlijk ook een optie. Daarna is het waarschijnlijk nodig om de dekvloer te egaliseren. Bij Vloer&Raam kunnen ze deze taak voor je uitvoeren, resulterend in een perfect vlakke ondergrond die klaar is voor een prachtige nieuwe vloer. Wat betreft jouw favoriete vloer, welke soort heeft jouw voorkeur?

Een stappenplan voor het verwijderen van een plak pvc-vloer

Laten we de stappen voor het verwijderen van een plak-PVC strook nog even overzichtelijk op een rijtje zetten:

 1. Verwarm het vloerdeel met een föhn of heteluchtpistool.
 2. Haal de beschadigde PVC-plank voorzichtig los.
 3. Verwijder eventuele lijmresten van de PVC-vloer.
 4. Breng nieuwe lijm aan.
 5. Bevestig de nieuwe PVC-vloerplank.
 6. Plaats een gewicht op de PVC-strook en laat het gedurende twee uur goed drogen.
 7. Geniet van je vernieuwde vloer, die er weer als nieuw uitziet!
Hoe een pvc-vloer verwijderen?
Hoe een pvc-vloer verwijderen?

Is het mogelijk om bovenop een bestaande pvc-vloer een nieuwe vloer te installeren?

In bepaalde situaties is het haalbaar om de bestaande PVC-vloer intact te laten en erbovenop een nieuwe vloer te plaatsen. De mogelijkheid hiervan hangt af van de conditie van de PVC-vloer en het type vloermateriaal dat wordt gebruikt voor de nieuwe vloer.

Bijvoorbeeld, vinyl, laminaat en klik-PVC kunnen in sommige gevallen bovenop een verlijmde PVC-vloer worden geïnstalleerd. Er zijn echter enkele potentiële risico’s verbonden aan deze aanpak, zoals het risico dat de oude vloer na verloop van tijd loskomt of dat er vocht of schimmel tussen de twee vloeren ontstaat. Het is belangrijk op te merken dat het vaak leidt tot het vervallen van de garantie wanneer je besluit een nieuwe vloer over een bestaande PVC-vloer te leggen.

grijs visgraat pvc vloer
Hoe een pvc vloer verwijderen

De ondervloer

Onder een klik PVC vloer wordt doorgaans een ondervloer geplaatst. Klik PVC is namelijk niet permanent bevestigd aan de ondervloer, waardoor het verwijderen ervan zelden schade aan de ondervloer veroorzaakt.

In het geval van gelijmd PVC kan de situatie variëren. Soms wordt er wel een ondervloer gebruikt, terwijl in andere gevallen PVC direct op vloerverwarming of de bestaande ondervloer wordt gelijmd. Bij het verwijderen van gelijmd PVC bestaat het risico dat de ondervloer of vloerverwarming gemakkelijk beschadigd kan raken. Het is daarom raadzaam om deze taak aan een professional over te laten.

Ondervloer pvc
visgraat ondervloer

Conclusie

In dit uitgebreide artikel hebben we je voorzien van een grondige handleiding over hoe je een PVC-vloer kunt verwijderen, ongeacht of het om klik-PVC of gelijmd PVC gaat. We hebben belangrijke overwegingen besproken, zoals het beschermen van vloerverwarming en het omgaan met lijmresten. Bovendien hebben we de mogelijkheid belicht om een nieuwe vloer te plaatsen bovenop een bestaande PVC-vloer, evenals het belang van ondervloeren.

Of je nu een do-it-yourself project overweegt of de hulp van een professional inschakelt, dit artikel heeft je voorzien van de kennis die je nodig hebt om weloverwogen beslissingen te nemen voor een vlekkeloze vloerrenovatie. Voor verdere informatie over PVC-vloeren en gerelateerde onderwerpen, raden we aan om onze bronnen te raadplegen.

Aarzel niet om een specialist te raadplegen voor professioneel advies en uitvoering. Met de juiste aanpak kun je binnenkort genieten van een vernieuwde vloer die er als nieuw uitziet! Heb je nog meer vragen? Neem gerust contact op of kom langs bij Vloer&Raam Alkmaar of Amersfoort, waar we je graag verder helpen met al je vloerbehoeften.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van pvc-vloeren

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over het verwijderen van pvc-vloeren.

 1. Hoe verwijder je een gelijmde PVC-vloer zonder schade aan te richten aan de ondervloer?

  Het verwijderen van een gelijmde PVC-vloer kan lastig zijn. Gebruik een tapijtstripper om de planken voorzichtig los te wrikken. Werk langzaam en voorzichtig om schade aan de ondervloer te minimaliseren. Als je niet zeker bent, overweeg dan om een professional in te schakelen.

 2. Kan ik een nieuwe vloer bovenop mijn bestaande PVC-vloer plaatsen?

  In sommige gevallen is dit mogelijk. Tapijt, vinyl, laminaat en klik-PVC kunnen soms bovenop een gelijmde PVC-vloer worden geïnstalleerd. Houd echter rekening met mogelijke risico’s, zoals loslaten van de oude vloer of vochtproblemen. Raadpleeg altijd de fabrikant van de nieuwe vloer voor specifieke richtlijnen.

 3. Hoe weet ik of mijn PVC-vloer klik-PVC of gelijmd PVC is?

  Je kunt dit meestal vaststellen door voorzichtig een plank in een hoek van de kamer omhoog te wrikken. Als de plank gemakkelijk loskomt, heb je waarschijnlijk te maken met klik-PVC. Als dit moeilijk is, is het waarschijnlijk gelijmd PVC.

 4. Wat moet ik doen als er vloerverwarming onder mijn PVC-vloer ligt?

  Bij gelijmde PVC-vloeren is voorzichtigheid geboden om de vloerverwarming niet te beschadigen. Het is vaak verstandig om een professional in te schakelen met ervaring in het verwijderen van PVC-vloeren boven vloerverwarming. Ze hebben gespecialiseerde apparatuur om de klus zonder schade te klaren.

 5. Hoe kan ik lijmresten van mijn PVC-vloer verwijderen?

  Lijmresten kunnen worden verwijderd met een (professionele) schuurmachine. Als je twijfelt over deze klus, kun je het beste een specialist raadplegen om ervoor te zorgen dat de vloer glad en klaar is voor een nieuwe afwerking.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *