Ontdek de wereld van PVC dryback vloeren, ook wel bekend als plak PVC vloeren, en leer waarom ze een populaire keuze zijn voor tal van interieurprojecten. Deze vloeren worden rechtstreeks op perfect geëgaliseerde ondergronden gelijmd, wat zorgt voor een strak en duurzaam resultaat. Ze bieden unieke voordelen, vooral in combinatie met vloerverwarming, en kunnen zelfs in vochtige ruimtes worden geïnstalleerd. In dit artikel verkennen we de installatie, voordelen en praktische toepassingen van dryback PVC vloeren, en delen we handige tips voor verzorging en onderhoud. Of je nu een renovatie plant of gewoon nieuwsgierig bent, in deze blog over “Wat is een dryback PVC vloer?” vind je alles wat je moet weten over dit veelzijdige vloertype.

Wat is een dryback PVC vloer: Ontdek de Kenmerken van PVC

Een PVC dryback vloer, ook bekend als gluedown vloer, is een vloertype dat direct op een geëgaliseerde zandcementdekvloer wordt verlijmd. Zelfs als uw zandcementvloer al behoorlijk vlak is, is egaliseren nog steeds vereist om oneffenheden te voorkomen. Het is belangrijk op te merken dat egaliseren iets anders is dan het waterpas maken van een vloer. Dryback PVC vloeren hebben echter enkele unieke voordelen, vooral in combinatie met vloerverwarming. Ze bieden namelijk de minste warmteweerstand, waardoor warmte efficiënt wordt verspreid. Deze eigenschap maakt ze ideaal voor ruimtes met vloerverwarming.

Kan een PVC Dryback Vloer op een Houten Draagvloer Geplaatst Worden?

Een houten draagvloer bestaat uit houten balken met daarop vloerplaten of vloerplanken. Hierop kan een verlijmde dryback PVC vloer van 2-3 mm worden aangebracht. Het is echter essentieel om een speciaal ondervloersysteem te gebruiken dat geschikt is voor het egaliseren van de houten draagvloer en zachte vloerbedekking zoals PVC.

Kan een PVC Dryback Vloer (Verlijmd) Direct op een Anhydrietvloer Worden Geplaatst?

Een anhydrietvloer is een gipsgebonden vloer die in één keer wordt aangebracht en gevloeid, in tegenstelling tot een zandcementdekvloer. Dryback stroken kunnen niet direct op een met anhydriet afgewerkte vloer worden verlijmd. In dit geval moet de anhydrietvloer eerst worden opengeschuurd en geprimed voor een optimale hechting voordat de egaline wordt aangebracht en de PVC vloer kan worden verlijmd.

In het kort:

 • PVC dryback vloeren worden direct op geëgaliseerde zandcementdekvloeren verlijmd.
 • Ze laten warmte efficiënt door, waardoor ze ideaal zijn voor vloerverwarming.
 • Click PVC varianten zijn geschikt voor vloerverwarming met de juiste ondervloer.
 • Voor installatie op een houten draagvloer is een speciaal ondervloersysteem nodig.
 • Directe verlijming op een anhydrietvloer vereist voorbereidende stappen zoals schuren en primen.

Verzorging en Onderhoud van Dryback PVC Vloeren

Een dryback PVC-vloer wordt stevig verlijmd op de vloer, wat vereist dat de ondervloer volledig werkingsvrij en uitzonderlijk glad is. In het geval van een egale zandcement- of betonvloer, moet deze eerst worden geëgaliseerd en geschuurd. Houten vloeren, vanwege hun neiging om te werken, zijn echter niet geschikt voor dryback PVC.

Dryback PVC-vloeren bestaan uit dunne en flexibele stroken of tegelvormige delen. De slijtlaag varieert tussen de 0,3 en 0,55 mm, met een toplaag van Polyurethaan (PU) die zowel bescherming biedt als een prachtige matte uitstraling verzorgt. Vanwege deze opbouw zijn PVC-vloeren volledig onderhoudsvrij en vereisen ze alleen regelmatige reiniging met lauw water en schoonmaakazijn.

Praktisch Gebruik van Dryback PVC

De geringe dikte van dryback PVC zorgt ervoor dat warmte van vloerverwarming of koelte van vloerkoeling optimaal wordt geleid. Dit maakt dryback PVC-vloeren zeer comfortabel voor mensen die deze verwarmings- of koelingssystemen gebruiken. Bovendien verbetert dryback PVC de akoestiek aanzienlijk, omdat PVC van nature soepel is en minder geluid reflecteert dan laminaat of hout, waardoor geluid wordt geabsorbeerd en het aangenamer is om op te lopen. Een bijkomend voordeel is dat dryback PVC zonder problemen in vochtige ruimtes kan worden geïnstalleerd, en bij een afwerking van muren tot aan de grond is het gebruik van plinten overbodig, omdat de vloer strak tegen de muur kan worden geplaatst.

Duurzaamheid van Dryback PVC

Dryback PVC-vloeren zijn bijzonder robuust en hebben zelden vervanging nodig in de praktijk. Bovendien bestaat meer dan de helft van het gewicht van PVC uit zout, en PVC-producten kunnen eenvoudig worden gerecycled. Daarom is de keuze voor een dryback PVC-vloer een duurzame keuze!

Wil je meer informatie over PVC-vloeren? Breng dan een bezoek aan onze showroom in Alkmaar of Amersfoort of neem contact op met Vloer-raam.nl via social media, e-mail of telefoon.

Het Verschil tussen Klik en Dryback PVC Vloeren

Click PVC-vloeren, zoals de PVC click-vloeren van Vloer&Raam, worden gemakkelijk in elkaar geklikt dankzij een handige klikverbinding. Deze vloeren kunnen zwevend worden gelegd op een geschikte ondervloer voor PVC. In tegenstelling hiermee moet een dryback PVC-vloer direct worden verlijmd op een perfect geëgaliseerde ondergrond. Beide installatiemethodes hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van jouw woonsituatie en voorkeuren.

PVC Klik vloeren

De PVC click-vloeren van Vloer&Raam bevatten een drager van steengruis. Dit maakt ze duurzaam en buitengewoon stabiel. Click PVC-vloeren kunnen worden gelegd zonder lijm, vergelijkbaar met laminaatvloeren. Dit betekent dat de vloer zwevend kan worden geplaatst op een geschikte PVC-vloer ondervloer, zelfs als de ondergrond niet volledig geëgaliseerd is.

PVC Klik vloeren: Voordelen

 • Zwevende installatie mogelijk.
 • Kan eenvoudig worden verplaatst.
 • Gemakkelijk te installeren dankzij klikverbinding.
 • Geschikt voor vloeren met lichte ongelijkheden in de ondergrond.

Dryback PVC Vloeren

Een dryback PVC-vloer wordt direct verlijmd op een geëgaliseerde ondergrond, zonder speciale ondervloer maar met speciale lijm. Dit is ideaal voor strakke resultaten en optimale warmtegeleiding, vooral voor vloerverwarming. De directe verbinding met de ondergrond zorgt voor efficiëntere warmtegeleiding dan click varianten.

Dryback PVC Vloeren: Voordelen

 • Kan doorgelegd worden naar elke ruimte zonder overgangsprofielen.
 • Efficiënte warmtegeleiding, ideaal voor vloerverwarming en -koeling.
 • 4-zijdige microvelling voor een strakke uitstraling.
 • Versterkt met glasvezel voor stabiliteit.

PVC in Visgraat- en Hongaarse Punt Patronen: Kies voor Dryback

Een van de heersende trends in vloerdesign is ongetwijfeld het visgraatpatroon en de Hongaarse punt. Bij het leggen van click PVC moet je rekening houden met voegen, wat deze methode minder geschikt maakt voor deze complexe patronen. Gelukkig biedt dryback PVC hier de oplossing, aangezien het in alle richtingen gelegd kan worden en perfect geschikt is voor het creëren van deze trendy patronen.

Professioneel PVC Vloeren Laten Leggen

Als het aankomt op de installatie, kan click PVC vergeleken worden met het leggen van laminaat, terwijl dryback PVC meer flexibiliteit biedt. Bij ons kun je beide soorten PVC vloeren professioneel laten leggen door onze ervaren vakmensen. Voor uitgebreide informatie over deze vloeren, inmeetdiensten, en professionele installatie, nodigen we je uit om onze winkels te bezoeken. Hier kun je ook stalen bekijken om te bepalen of jouw favoriete kleur perfect bij jouw interieur past.

Onderhoud en Duurzaamheid van PVC Vloeren

Hoewel PVC-vloeren onderhoudsarm zijn, adviseren we tweemaal per jaar behandeling met onze onderhoudsproducten voor langdurige bescherming. Ons diepe en duurzame reinigingsmiddel zorgt voor langdurige reinheid van de vloer. Voor meer informatie en advies kun je contact opnemen met een Vloer&Raam verkooppunt.

Persoonlijk Advies

Vloer&Raam biedt stabiele en waterbestendige PVC Vloeren met garantie van 15 tot 25 jaar. Voor persoonlijk advies en de garantievoorwaarden kun je terecht bij onze winkels. We staan klaar om je verder te helpen.

Conclusie

In conclusie bieden PVC dryback vloeren een aantrekkelijke en duurzame vloeroplossing voor verschillende toepassingen. Hun directe verlijming op geëgaliseerde ondergronden, efficiënte warmtegeleiding en flexibiliteit maken ze geschikt voor diverse woonsituaties. Of je nu op zoek bent naar een strakke afwerking, vloerverwarming wilt optimaliseren of vochtige ruimtes wilt aankleden, dryback PVC vloeren kunnen aan jouw behoeften voldoen. Vergeet niet de juiste zorg en onderhoudsroutines te volgen om de levensduur van je vloer te verlengen. Voor persoonlijk advies en hoogwaardige PVC vloeren kun je altijd terecht bij Vloer&Raam en andere gerenommeerde leveranciers. Met deze kennis in handen kun je weloverwogen beslissingen nemen voor jouw volgende vloerproject.

Veelgestelde vragen over dryback PVC vloeren

Hieronder beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over dryback PVC vloeren.

 1. Wat is een PVC dryback vloer en hoe wordt deze geïnstalleerd?

  Een PVC dryback vloer is een type PVC-vloer dat rechtstreeks op een perfect geëgaliseerde ondergrond wordt verlijmd. Dit zorgt voor een strak en duurzaam resultaat.

 2. Zijn PVC dryback vloeren geschikt voor vloerverwarming?

  Ja, PVC dryback vloeren zijn ideaal voor vloerverwarming vanwege hun efficiënte warmtegeleiding. Ze laten de warmte optimaal door, wat zorgt voor een comfortabele en energiezuinige verwarmingsoplossing.

 3. Kunnen PVC dryback vloeren in vochtige ruimtes worden geïnstalleerd?

  Ja, dryback PVC-vloeren kunnen zonder problemen worden gebruikt in vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens. Ze zijn waterbestendig en duurzaam.

 4. Wat zijn de voordelen van een PVC dryback vloer ten opzichte van andere PVC-vloerinstallatiemethoden?

  Een van de voordelen is dat dryback PVC-vloeren geen overgangsprofielen nodig hebben bij het doorleggen naar andere ruimtes, wat zorgt voor een strak resultaat. Ze bieden ook uitstekende warmtegeleiding voor vloerverwarmingssystemen.

 5. Is professionele installatie vereist voor PVC dryback vloeren, en wat zijn de installatiekosten?

  Ja, vanwege de specifieke installatiemethode wordt aanbevolen om PVC dryback vloeren te laten installeren door een specialist. De installatiekosten kunnen hoger zijn dan bij sommige andere PVC-vloerinstallaties, dus het is verstandig hier rekening mee te houden bij het plannen van je project.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/
Mijn naam is Sanne de boer en ik ben content specialist bij Vloer&Raam Alkmaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *