Waarom kraakt laminaat en hoe kun je het verhelpen?

Welkom bij Vloer & Raam, uw expert op het gebied van vloeren. In deze blog bespreken we een veelvoorkomend probleem: het kraken van laminaatvloeren. We gaan in op de oorzaken en bieden praktische oplossingen.

Waarom kraakt laminaat?

Laminaatvloeren kunnen gaan kraken door verschillende oorzaken zoals luchtvochtigheid, een gebrek aan paraffine, warme temperaturen, een verkeerde manier van leggen, een niet egale ondergrond, of een verkeerde ondervloer. Deze factoren kunnen leiden tot spanningen en bewegingen in de vloer, wat resulteert in het bekende krakende geluid.

Luchtvochtigheid

De meest voorkomende oorzaak van een krakende laminaatvloer is luchtvochtigheid. In het voorjaar en de winter kan de luchtvochtigheid variëren, wat het laminaat doet uitzetten of krimpen. Dit veroorzaakt spanningen tussen de planken en resulteert in kraken.

Paraffine en vocht

Een gebrek aan paraffine, een beschermlaag voor uw laminaat, kan leiden tot kraken. Paraffine houdt vocht buiten en beschermt de vloer. Zonder deze laag kan vocht binnendringen en het laminaat aantasten, wat krakende geluiden veroorzaakt.

Warmte en temperatuurveranderingen

In de zomer kunnen hogere temperaturen uw laminaatvloer beïnvloeden. De warmte kan het materiaal doen uitzetten, wat spanningen en kraken veroorzaakt. Dit effect is vooral merkbaar als de vloer te dicht tegen muren is gelegd.

Hoe voorkomt u krakend laminaat?

Om krakend laminaat te voorkomen zijn er verschillende maatregelen die u kunt nemen:

  • Behandel uw vloer met paraffine om vocht buiten te houden.
  • Zorg voor voldoende ruimte voor de vloer om uit te zetten en te krimpen.
  • Zorg voor een egale ondergrond en de juiste ondervloer.
  • Beheers de luchtvochtigheid in uw huis om extreme uitzetting en krimping te voorkomen.

Krakend laminaat verhelpen

Als uw laminaat al kraakt, is de meest gebruikte oplossing talkpoeder. Talkpoeder helpt om de wrijving tussen de planken te verminderen, waardoor het krakende geluid afneemt.

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)?

Afspraak maken met een specialist (of loop gewoon naar binnen)
Kies een datum en tijdstip tijdens onze openingstijden: https://vloer-raam.nl/vestigingen/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *